Wednesday, June 30, 2010

Azam Guna Semula??

0 komen dari pembaca
Salam, entry kali ini bukanlah untuk memperkatakan mengenai insan bernama Azam samada yang hidup mahupun yang meninggal dunia
Azam yang ku maksudkan mengikut definisi Kamus Dewan ialah





Seringkali bila tahun baru akan menjelang, di corong-corong radio mahupun di television kita akan dengar tajuk seperti "azam baru di tahun baru" Pernahkah anda terfikir, mengapa ada istilah seperti ini?

Secara logiknya dapatlah diterima oleh semua orang bahawa pembaharuan azam adalah salah satu motivasi yang bermatlamat untuk menambah baik usaha yang telah dibuat oleh seseorang itu. Selain itu, azam baru juga sebagai satu cara untuk menilai tahap cara yang digunakan dan tahap pencapaian yang lepas.

Dari perspektif pelajar terutamanya yang menggunakan sistem semester (universiti, IPG, kolej) secara majoritinya mempunyai AZAM GUNA SEMULA..

Apa yang saya cuba maksudkan ini?? Boleh tepuk dada tanya iman wahai kawan2... betulkah saya tergolong dalam orang yang mempunyai 'Azam Guna Semula'..... Fokus utma topik ini BELAJAR ye... kang ader yang salah faham plak..payah~~

Tuesday, June 29, 2010

Tag Dari Nadia: Isi tempat kosong..korang pernah ke?Meh Buat Meh.

3 komen dari pembaca

Dulu masa zaman-zaman Friendster tgh Hits meletop-letop cam popcorn kat GSC,

selalu jek kan kat buletin board tuh ade jek survey2 yg cambest yg nk dijawab.
bukan pe,macam agak buhsan kan on9 lelama kat FS..x macam kat Facebook skrg.
tapi kan FB pun macam dah bosan kan.OH! tak eh?okayh..heee.
ini jugak bukan formspring tuh...yg men cam 'awak tanya,saya jawab'.heee



'kami perlukan soalan!kami perlukan jawapan!
-ihsan Encik Google-


Secara tiba-tiba cam seronok lak men jawab2 gitu.skrg x banyak sgt dah.tpi bila jawab tuh,
secara automatik nya kita tgok jawapan org,kita tahu org tuh cemana kan. Ala2..kenal org tuh atau ley analisis personaliti dia kan. Ala..kan banyak tips-tips kenali personaliti skrg...buhsan kan baca tips-tips common camtuh.heeee..sebuk lak komplen2.


aaaa..sedang belek-belek notes kat FB, oh rupanya ada jawab satu survey yg telah ditag oleh
kawan saya. cambest jek kan..nak buatlah!! *pompom*
jom kita tgok soalannya.

THREE NAMES I GO BY:

- Amira
-Iqamah (ada la certain people call me by that
-Kakak (kat rumah la)
- Amy ( ble malas nak gitaw nama sendiri kat radio)




THREE JOBS I HAVE HAD IN MY LIFE:
- Babysitter (kejap je: budak tu lari coz aku ni garang sangat waktu tu)
- belajo (bab cari duit ni x reti aihhh!)
-InsyaAllah, i'll become a science teacher.

Go amira go~~!

Monday, June 28, 2010

Tik Tok!!! AAaaaaa Cuti dah HABES???

0 komen dari pembaca


Sekalung akreditasi buat Mr Google kerana tak kesah walupun ku 'pinjam' gambar2 nye...
Cuti 3 minggu dah pon berlalu.. sekarang sudah menapak ke sem baru,, terbayang cabaran yang bakal ku tempuh...ahhh...biar aja ku berlawan dengan masa

3 minggu...apa yang telah aku isi masaku?
Benarlah Firman Allah dalam Surah Al-Asr

"Seseungguhnya Manusia berada dalam KERUGIAN"
Rugikah aku?...memang rugi la.. mana taknye,, per la aktiviti yang ku buat.. ni admit ni..huhu..pejam celik, pejam celik dan naseb la pejam celik x pejam2 lagi stakat ni.. Alhamdulillah.. masih bisa menghirup udara segar..


Berbalik kepada cuti 3 minggu...
hurm..memang banyak duduk kat rumah,, x de la perkembangan dari segi mental dan emosi mungkin kemajuan tu dapat dilihat dari fizikal nya.. haha.. faham2 je la..

bagaimanapun aku analisis pe yang aku dah buat cuti 3 minggu tu..xde maknanya sekarang.. Masa berlari seperti kita kira 1-8 waktu meregangkan badan.. sekejap je... dah habes... tak terasa...tu la antara tanda-tanda nak kiamat nih..

Friday, June 25, 2010

I love all those covers!!

0 komen dari pembaca

Sigh~~ my hectic damn days make me stop updating my blog..
TT.. gladly I can make come back today.. hehehe
well, actually while I was browsing Youtube .. I gain interest in watching the covers made by fan 
or independent artist.. The covers was great and I love all the version. Many of them make acoustic version over original or rock'in it. Some other might directly sing the song with their own style or direct cover..
I can't deny that some covers made are just ridiculous to watch..however,many people did a great job,,,
and we got to admit that they have creativity for those covers.
This idea raises some famous name especially in Youtube like JayZ's Empire State of Mind and Laura Jansen

Let's watch some other example:

Hunterpecunia:






lilcdawg:





I like those covers..don't you??

Friday, June 18, 2010

Akhir Nyawa...

0 komen dari pembaca
selalu kan kita tengok dalam tv...klu orang melayu dah nak mati...lebey kurang scene nye camni la..

"abang, mengucap bang, mengucap" si isteri dengan panik dan teresak-esak menyuruh si suaminye mengucap. lalu si suami pon dengan tersekat-sekat..
"Asyhadu....allaaaaa...ilahaillallah...."
"wa asyhadu..... anna..... muhammadan...... Rasulullah" 
sejurus sahaja sempat melafazkan syahadatain itu... si suami itu meninggalkan dunia yang fana ini...

bukan mahu mengutuk jalan cerita melayu yang tipikal ini.... tapi saya mahu menyeru anda untuk melihat pengakhiran hidup si suami tadi... apa yang cuba digambarkan di sini.. jika kita mati selepas mengucap dua kalimah syahadah tersebut... maka dikira mati dalam iman..

MASYAALLAH... kalau mcm tu... kalau non muslim ucap dua kalimah syahadah pon kre mati dalam iman ke??

ha... itu yang mejadi persoalan.. Alhamdulillah.., tazkirah yang saya dengar semalam telah mengukai sedikit sebanyak mengenai persoalan ini...

kata ustaz tersebut:

"jika sebelum kematiannya sedang memperjuangkan sesuatu untuk menegakkan agama Allah ini..walaupun tidak sempat melafazkan syahadatain itu di kira mati dalam keadaan beriman kepada Allah..
berbanding dengan orang yang sedang melakukan maksiat kepada Allah tetapi sempat melafazkan kalimah syahadah tersebut..TIDAK BERMAKNA ORANG ITU MATI DALAM IMAN"

Ke Sini Kamu...Video Streaming Lovers!!

0 komen dari pembaca
salam.. entry ni ala2 tutorial la..atau lebih kurang nak share tips sket pasal video ni..
oleh kerana aku ni penggemar DRAMA ONLINE... so selalu la jugak dok download drama2 tu..
dan sekarang aku nak memperkenalkan barisan softwares yang aku guna..

  1. Youtube Dowloader-ni bese la kan.. boleh dikatakan semua pakai ni... tapi kadang2 ada problem sket..
  2. Real Player Downder - kalau line internet tu kencang boleh le pakai ni.. ni simple je
  3. Internet Download Manager - yang ni paling selalu aku guna..ni aku recommend sebab akan melajukan dowload video ke, mp3 ke..dan mana2 material yang boleh download..best compatible with MOZILLA FIREFOX
  4. Bywifi: Video Accelerator -  yang ni latest aku guna...software ni ok lagak..coz..sambil tgk trus dia dowload...x payah susah2 kan...
Ha..meh aku terang sket pase dua softwares yang aku highlight tu..

1. INTERNET DOWNLOAD MANAGER..

Fungsi software ini lebih kepada mempercepatkan speed download anda..

*Mula2 taip je kat search engine anda dengan menggunakan keyword 'internet download manager'... lpas tu anda akan berjumpa result lebih kurang macam ni..

buat yang advance cari la yang cracked or patched version punya.. hehe..kalau tak anda akan dapat trial version..

*lpas tu install la...
*nak test plak boleh ke tak.. ha.. boleh la g Youtube... patu klik mana2 video yang anda nak download..
icon bubble akan naik.. (recommend pakai Mozilla ye)..contohnye...






Thursday, June 17, 2010

Baca, Rate,, pastu earn money... susah pe??

2 komen dari pembaca
Ini highly recommended taw!! Site ni bagus la untuk pelajar2 (org dewasa pon boleh) hehe,,

actually.. site ni sesapa pon ley sign up... Ble sign up... kita pilih la interests (ader 50) so tajuk2 yang termasuk dlm senarai kita ...admin akan hantar artikel2 untuk kita baca.. lpas baca kita rate je out of 5 stars..
x susah pon...
aku higly recommend site ni coz
  1. kita ley update knowledge ttg sesuatu area yang kita minat
  2. boleh jadi bahan untuk presentation BI
  3. boleh dapat duit oo... bayaran akan kekal dalam USD... so...bayangkan 1USD tu mcm mana??
  4. klu refer orang dapat plak 5USD ....weyh...banyak tu
  5. treshold level 50USD ...nmpak mcm lambat nak achieve... tapi mana taw... tu la duit penyelamat kita nnt... kre boleh jadi side income la..


 ha...jgn lepaskan peluang ni...menyesal nnt...
just click kat banner atas tu ataw kat bawah ni pon boleh!!!




readbud - get paid to read and rate articles

Ada apa dengan kamu Bulan Rejab.

0 komen dari pembaca
Salam... aku mahu menulis...jadi kamu lah membaca..hehe


"kakak, tolong cat jap depan rumah tu.."
"aik,, awalnye... bukan raya lama lagi ke?"
"kita ni patutnye beria sambut bulan Rejab bukan Syawal"
"hurm...ye tak ye gak"

Teringat conversation ni... aku tepikir lah sejenak.. haah ye.. kita kat Malaysia ni beria-ria sambut Syawal..
Asal nak raya.. semua nak baru... kasut baru, baju baru, tudung baru... kot up sket..haaa..rumah baru ke kan,.
tgk je la kat TV...lagu pon baru..macam2 fiesta la, konsert la ape lah,.. konon bergembira lepas raya..
lagi tambah dosa ada la...

Raya (aidil fitri) tu kan kita raikan untuk kemanangan melawan nafsu sempena RAMADHAN...bulan yang baik dari seribu bulan..
heh!! puasa tak cukup [pompuan lain aa ye] konon sambut dgn konsert...amalan lain ntah...
"selamat hari raya!! selamat hari raya!!" ceh,,,

yg TV plak...dok tayang la cerita menarik..itu ini...bdak2 pon melekat la depan TV... tak nak ikut ziarah-menziarahi..hurm...aku sebenarnya nak cakap pasal BULAN REJAB ni..haih... termelalut jugak..

ha..napenye dengan Bulan RejaB ni...
mak aih,.boleh tanya lagi... x sekolah kah kamu...hehe..gurau2 ye.. sama2 la kita hayati hikmahnye...
ni aku quote dr blog org je...tapi jadi la kan...hehe



Sama samalah kita ingat mengingati amalan amalan mulia yang penuh berkat ini………. 
BULAN REJAB
Pada 4 Julai 2008 (Jumaat) kita memasuki bulan Rejab. Bulan Rejab adalah bulan Allah swt. Let’s overview ada apa di sebalik bulan Rejab itu.
Diriwayatkan bahwa Rasulullah saw telah bersabda, "Ketahuilah bahwa bln Rejab itu adalah bulan ALLAH swt, maka:”
1. Barang siapa yang berpuasa 1 hari dalam bulan ini dengan ikhlas, maka pasti ia mendapat keredhaan yang besar dari ALLAH swt



Wednesday, June 16, 2010

ape pendapat korang..?? - YouthSays Advertising - YouthSays.com

0 komen dari pembaca

ape pendapat korang..?? - YouthSays Advertising - YouthSays.com


Salam...aiseh...aku terpanas la plak ble 1 member ni persoalkan tudung...dan yang tak boleh blah kaitkan dengan akhlak..

beb... kalau bukak bab ni la kan.. dua page pon x abes tau..

Mungkin sebab yang tanya tu free hair.. darah aku naik..haha..seb bex tak kena darah tinggi ke apa..

Kepada smokers.. apa buktinya perbuatan korang ni baik? - YouthSays Advertising - YouthSays.com

0 komen dari pembaca
Kepada smokers.. apa buktinya perbuatan korang ni baik? - YouthSays Advertising - YouthSays.com

Salam...
huhu...tajuk kat atas telah mengundang kontroversi peatng semalam.. memang la..yang merokok atau tak merokok,,, bagi jawapan yang tak pernah aku pikir.,.
cayalah komuniti YS..

aku memang saje hotkan petang tadi dengan soalan ni..
coz pagi tadi terdengar tazkirah kat TV tajuk 'Buruk Sangka"
ntah macam mana ustaz tu ader sebut bab smoking ni..

Tuesday, June 15, 2010

Habit atau Penyakit?

0 komen dari pembaca
Salam..
entry ni aku quote dari question aku kat YS. Komuniti tu bagi jawapan kalau kita tanya sesuatu.. so., perkara yang aku tanya ni bersangkutan la dengan adik ku..




Habit atau penyakit?

adik bongsu aku mesti sengetkan kepala especially bila watching tv.. sama ada ke kiri atau ke kana.. bukan senget macam mana la...x taw la nak terang tapi seseolah staring tv tu mcm tv tu ader masalah dengan dia.. kadang2 sampai berkerut2
opah aku kat," sampai ke tua la dok senegt gitu"..
mak aku pon risau.. aku pon riau..
huhu..korang rasa ini penyakit ke?? mana tahu salah urat ke ape??kot2 la sape tahu kat sni macam mana nak selesaikan ni?

Hurm.. aku sebenarnya memang susah hati...takut sampai ke tua macam tu
 nak kata keturunan.. xde plak turun dari sesape.. hurm..salah urat ke ape..

Monday, June 14, 2010

Care your systems.

0 komen dari pembaca
Salam.. i don't know i get used to write about health care lately. One of the previous entry is also about skin...
huhu.. I don't care!! Well I wanna remind you (because all sort of this you are already know).

Here are some reminders:

  • get drink/patch for detoxification - toxin in your body will prevent the product that you take to act accordingly
  • keep yourself hydrated - hydration will help you blood circulatory system an also detoxify our body . Besides, lack of water volume in the body will slow down our thinking ability. Then, let's keep us hydrated!
  • drink more warm water than cold water - the oil in the food will stick with the cold molecule water and slow down the digestion of food. Thus, it is better to drink warm water after meal. The best way is to drink the warm water after 30 minutes we eat.

fair skin... I want it!!

3 komen dari pembaca
salam...
oleh kerana aku ni la kan tetiba gila cari duit online... entah macam mana pulak terklik satu site ni ha...
so dlm site tu ader la ckp nak bagi putih boleh makan itu ini.. itu perkara biasa.. ye dak.. tambah2 lagi testimoni dia,,, ha,.. lagi la kengkadang rasa teruja nak cuba.. selalunye Girls la kan.. aku ni pon termasuk la kan.. hehe..
tapi as future teacher.. (science lak tu) tertanya-tanya actually satu main bahan yang digunakan dalam produk diorang ni...
Tahukan anda rahsia kulit Artis flipina dan kebanyakan artis di asia ini???.....Sungguh Gebu, mulus, putih gebu, licin dan cantik sekali…
Beberapa pakar kecantikan telah mengesahkan bahawa…kebanyakan mereka mengambil suntikan Glutathione ataupun mengamalkan Pil Glutathione setiap hari….sehingga kan di Filipina…di dalam air mineral juga mereka meletakkan kandungan glutathione supaya kulit mereka sentiasa putih gebu dan licin….

Then... aku search la kat google...pekebenda GLUTATHIONE ni sebenarnya...
so... yang aku dapat...




Maximize alam sekitar di zaman serba urban..

0 komen dari pembaca
Selalu tengok Bersamamu? Rancangan di TV3 yang ketengahkan isu orang-orang yang tak mampu di zaman urban ni.. ha..dan dalam banyak-banyak siri mesti ader yang tunjuk rumah tak dapat bekalan air bersih dan pakai telaga lagi..

ha,,, tapi ader gak yang terbalik... walau ader bekalan air.. masih lagi guna cara tradisional contoh macam perigi untuk sumber bekalan air...
kat rumah saya sebenarnya.. huhu.. gali sendiri perigi tu [adik saya la]... kalau tak memang tak tahu macam mana proses buatnye..kenapa plak rumah saya nak buat perigi? ha... ni sebab 4 orang adik2 laki saya suka bela ikan.. jadi ayah saya dah siap sediakan kolah untuk tujuan tu... lagipon boley jimat bil air untuk siram pokok..banyak mineral ape??
ha... tapi perigi kat rumah saya ni advance la sket coz pakai pam air... x larat la kan asal nak guna je kena timba...haa..



ha ni la periginya... bukan tipu ni..haha... 

Daun Kesum cap Panasonic (title requested by mum)

0 komen dari pembaca
Salam..
reduce for reuse... tu la entry aku kali ni.. pasalnye teringat plak nak seru korang semua selamatkan bumi.. cewah.. ala2 superhero plak ye..
sebenarnya reuse ni ape??
reuse dalam bahasa melayu guna semula.. Kita guna sesuatu barang tu lebih dari sekali...
dan selalunya barang-barang yang kita reuse contoh macam botol plastik dan kaca,, tapi botol plakstik tak boleh guna banyak kali, pasal chemical dari botol tu akan lama2 escape n masuk dalam air yang kita store in it..
Cumanya,.,aku terjumpa cara yang unik untuk guna sesuatu barang ni..
                                              
mula-mula tengok memang terkejut juga... tapi itu la uniknye bagi aku..
huuhu...nampak tak ape benda tu... ha periuk nasi digunakan sebagai pasu untuk tanam dan kesom...
ha,,,, x menarik ke?? huhu... korang ader idea lain untuk reuse barang-barang...komen saya k!!!

Friday, June 11, 2010

Ekspresi,, aku di kawal..!!!

0 komen dari pembaca
Salam...rajin pulak aku update blog cuti-cuti ni...ehem.. start!!!

aku percaya... setiap orang berdasarkan personaliti punya cara tersendiri dalam ekspresi emosi...
walau kadang-kadang kita cuba berlakon.. namun kadang-kadang perasaan itu dapat digambar melalui gerak-geri..
Aku klasifikasi diriku dalam personaliti ambivert...
akan bersosial jika aku mahu dan bersendiri bila 'mood' introvertku datang..

Duit.. duit.. di mana kau duit..

0 komen dari pembaca


Salam seduniaaa....
haaha...agak tipikal gak tajuk aku ni kan..
sebagai pelajar.. sumber duit aku hanyalah dari elauan dan 'pama' aku...
setiap kali aku dapat duit,,, 
aku akan kononnya buat belanjawan,..
ader yang nak buat simpan
dan ader nak buat belanja...,
tapi la kan tak pernahnya berjaya...
macam mana....dengar duit orang beribu-ribu simpan... 
aku simpan... huhu... boleh la nak kata aku ni memang 'simpan' kat orang je..

Thursday, June 10, 2010

3 Pagi Di Klinik

0 komen dari pembaca
Aku balik dari kampus.. hari Rabu..
Waktu tu aku dah taw adik aku yang sorang ni dh kne sakit paru2
hmm.. elok2 sampai rumah..mak ak dah ajak aku g hospital
Adik aku ni suhunya naik secara mendadak..
aiseh... rupanya pergi kerja catering di waktu pagi n shift malam plak kat pizza..
mana x lembik mamat sorang ni!!

 Xpe la...sayang adik punya pasal ak akur la..
yang dia ni pulak dok tido ...payah plak tu nak kejutnye..almaklumlah..dh x larat da,,
sampe solat pon aku dok sebelah dia.. takot tertidur plak waktu solat..
haaa
**********************************************************************************

Aku dan kosmetik Tradisi..

0 komen dari pembaca
Semalam (6/10/2010)...
Aku minta kat mak ak stok 'bedak sejuk'
rupa-rupanya tu kawan mak ak yg bagi
eh? boleh buat sendiri ke...??? aku tertanya-tanya sendirian..
ha... buat sendiri pon boleh.. mak ak pantas memangkas angananku..
huhu..mcm dh baca fikiran ak je,,,
ok, skang ni ambik botol kat luar tu ha,, mak dah rendam beras tu lebey kurang setahun setengah dah..
untuk bagi lembut..
uiii lamanya!!!!

Monday, June 7, 2010

T-shirt.. hot stuff!!

0 komen dari pembaca
Salam..
tetiba terajin tolong mak aku jual t-shirt labuh muslimah..
so sila lihat link ini..
http://www.facebook.com/album.php?aid=2035077&id=1521341848&l=950565c143
 

Short and Sweet Copyright © 2012 Design by Ipietoon Blogger Template