Tuesday, July 13, 2010

hanya 1/3 sahaja: cinta tiga segi melibatkan dua jasad!!

ye...hanya satu pertiga sahaja yang sempat ku baca buku omputih ni.. bila la nak abeskan buku ni..dah nama pun buku dalam bahasa omputih kan..nak translate satu.. nak guna imiginasi lagi satu..

tapi camna pun...aku nak ucap thanks bebanyak la kat owner novel ni coz x bising2 nak2 balik buku ni
tq.. arigato..
macam mana pun akan cari masa gak habeskan buku ini..

walaubagaimanapun.. dengan minda terbuka dan perasaan bangga diri tak bertempat ni... hehe..nak buat review sket...ala2 reflection gitu..
Buku yang ku maksudkan..

the host 
written by STEPHENIE MEYER


mula2 pening juga baca buku ni.. mungkin level BI aku tak mencapai tahap lagi jadi dua tiga kali jugak la baca beberapa helaian yang pertama ni..ye la...nak amik feel la konon..

Citer ni ader dua heroine n satu hero..

Watak2 Utama::..

Wanderer  -nak kata dia ni heroin..ye kot... tapi actually dia ni soul yang akan pergi ke setiap planet dan melengkapkan cycle bila masuk ke dalam sesuatu jasad.. jadi kat Bumi ni.. dia invade ke dalam jasad Melaine

Melaine Stryder - host atau jasad yang dihuni oleh Wanderer tapi dia ni persistent dalam menetang Wanderer

Jared - Lelaki yang ditemui oleh Melaine sebelum ditangkap. Ader la perasaan cinta antara mereka.


tanpa membuang2 waktu:
SINOPSIS


 Dunia tak menyedari yang manusia telah diserang oleh soul yang mendiami badan manusia. Apabila jasad manusi diimplankan dengan Soul, ia kan menakluki minda, pemikiran, mental dan semua fungsi jasad yang lain. Katika hampir semua manusia telah menyerah, Melaine telah ditangkap dan jasadnya telah diimplankan dengan soul yang diberi nama Wanderer. 


Namun, Melaine tidak mahu berundur dan menyerah kalah. Dia tidak mahu melepaskan memorinya kepada Wanderer.

Wanderer pula selalu mencari jalan untuk mengetahui maklumat keberadaan manusia lain namun Melaine tidak menyerah kalah demi insan2 yang disayangi:Jerad dan adiknya.

Sebaliknya, Melanie  mengisi fikiran
Wanderer dengan vision mengenai orang  yang Melanie cintai-Jared, seorang manusia yang masih hidup dalam persembunyian. Wanderer akhirnya tidak dapat memisahkan dirinya dari keinginan tubuhnya. Wanderer mula merindukan lelaki itu. Ketika Melaine dan Wanderer telah bersekutu, mereka berangkat ke perjalanan yang berbahaya dan tidak pasti demi insan yang disayangi.

Begitulah sedikit sebanyak review tentang buku ini.
nak tahu kesudahannya..
singgahlah di kedai2 buku berhampiran dan dapatkan senaskah novel ini..
tak rugi: 
  • dapat tambah kosa kata dalam BI
  • tingkat ketajaman minda berimiginasi
  • tambah pengetahuan literasi bahasa inggeris.
Sekian..harap review buku ni berguna~~
p/s: mari kita bersama2 jayakan kempen membaca =D


2 komen dari pembaca :

OrenLimau said...

kah3....1/3 pun jadilaaaaa
ti cerita eh.hehehe

aku pun da lupa kewujudan buku ni.hehe

amira said...

hehe..ye..betul tu.. dari tak baca langsung~~

 

Short and Sweet Copyright © 2012 Design by Ipietoon Blogger Template