Sunday, July 25, 2010

Hanya perlu double click saja!!

Lebih suka letak banyak icon kat desktop? Rasa lagi senang cari ye dak..?
Tapi pernah tak rasa macam serabut je kadang2 tu..rasa macam menyemak sangat..
saya ader jawapan penyelesaiannya...

So,
Hari ni nak kongsi sikit tentang satu software yang mira guna..
untuk clearkan desktop supaya kita tak rasa serabut dan rimas..

Buat kawan2 yang dah tahu bagus la..
kalau belum..ni ha cheq nak bagitaw.

Nama software ini adalah FENCES
Apakah ini? Jom tgk review oleh CNET editors' review:

"If you're losing the battle over your workspace to your desktop icons, a secret weapon is one click away. Fences quickly and easily organizes your icons into separate windows on your desktop, either automatically or manually. Labeling these boxes helps keep programs, photos, files, and Web links together, or you might choose to group by project rather than by file type. Whatever your logic, you'll be able to drag and drop fences (and the shortcuts within them) anywhere on your desktop."
snapshot icon Fences 


Camne software ini membantu?


software ini tolong sorokkan icon2 yang menyemak kat desktop kita..
selain itu, kita boleh calssify atau sort out icon2 yang ada kat desktop dan label kumpulan fences tu. contoh: penting, hiburan, ilmiah dan dsbg.

apa yang kamu perlu tahu?
  • mesti la install dulu software ini..hoho..konon lawak~~
  • Selepas configure boleh pilih samada nak buat fences ke tak- untuk sort icon ikut kategori. x nak buat pon takpe.. tak WAJIB ok..
  • Kita boleh kategorikan icon dengan 'create a  fence' di Customize Fences.
configure setting ~~
  • kalau nak kecualikan icon tertentu dari disorok contohnya My Computer - Hanya perlu right click pada icon lepas tu pilih -Exclude this icon from Fences' quick-hide.
  • Hanya perlu double left click  (kat tempat takde icon ye) untuk hide semua icon2 tersebut dan double left klik lagi sekali untuk semua icon itu muncul kembali..
contoh dekstop yang penuh..


hanya double click..clear la dekstop anda..mudah kan?


boleh pilih samada nak percuma atau berbayar..
kalau berbayar mungkin ada features tambahan..
mira ambik yang free je,,hoho..
boleh download software ini secara FREE kat di link di bawah.

atau

"JUST AS WHAT YOUR DESKTOP NEED"
powered by Stardock.

p/s:harap perkongsian ini berguna.MySpace

27 komen dari pembaca :

::AnEp:: said...

wah..mcm best jer software ni..
baek ambil yg free..huhu..
thnx sbb berkongsi!..

PinQib said...

esh. interesting ni.. Ok gak tuh

amira said...

@AnEp: sesama..buat comment form pop-up windows please.. x ley nak comment ni..

@PinQib: silalah ambik..

Anne Boleyn said...

menarik gak software ni. tapi anne boleyn baru je lepas format lappy. so, masih tak banyak lagi software yang nak diletak di dekstop. nnt klu dah de banyak, akan cuba software ni. :)

p/s: ada kabel besar tak?? jom baca entry pasal kabel besar kat blog HLN. :)

Linglung said...

lu ni dah macam pakar pc dah..bagus2..sharing is caring :)

amira said...

@Anne Boleyn: ye.. anytime dear..bila smpat ambik la nnt..

@Linglung: boleh la..sket2..

RON said...

bagus2..sebenarnya icon yg byk di desktop akan menybabkan pc kita slow nk load..
macam Ron guna desktop widget RocketDock..bleh sembunyi ikon kat atas atau tepi desktop..

amira said...

@RON: yep.. stardock memang banyak software cenggini..boleh pilih..no hal.. huhu

♥xaturen♥ said...

Makasih berkonsi maklumat cam gini, nanti, bulehla cuba.. he. he..

amira said...

@xaturen: ye sesama.. sila cuba.. best2..

Fyzal said...

nice gak software ni ..

cemomoi said...

memang tengah mikir nak kurangkan keserabutan... tq kongsi2

f a z z y said...

software berguna =)terbaek!

amira said...

@Fyzal: absolutely..hehe

@cemomoi: sesama.. small matter

@f a z z y: selamat menggunakannya..~~

NICK IRFAN said...

ni bru first time thu psl ni... mne awk thu? wah! thnkz! nnt nk try la...

Hamzah Ian said...

mmg pro gile.. lu keje lowyat ke hape??

❤ ~ * cik aidacomei * ~ ❤ said...

huhu..xleh buat ar...komputer syarikat..kang tak masal jek..huhu..pape pon thanks..!

pu3mas89 said...

mira.. tue gambar dekstop mira ke oo contoh je?

amira said...

@pu3mas89: that my desktop la..nak buat contoh.. klu letak gambar I kena bayar lah.. hehe..(gurau je ok)

amira said...

@NICK IRFAN: hurm.. tahu dr roommate sy.. wahaha..

@:Hamzah lan: klu wa kerja lowyat.. ni sumer bkn free of charge.. baik wa jadi tauke..heheh

@cikaidacomei: buat kat laptop or pc sendiri la..

MissXYZ a.k.a Abaikan said...

hu3 tocey3 ats perkongsian

pearl apple said...

iye...same2 kita mencuba sesuatu yg baru ok! =)

Khairul Azmi said...

tq mira oi...
betul jugak dari duk menyemak..baik kita sorok dia..haha~

amira said...

@pearl apple: yep..sila2..sy tidak menghalang..

@Khairul Azmi: huhu..sorok je.. double click dia timbul balik~~

NICK IRFAN said...

wa! menarik jgk (tgh dok guna sofware awk kasi ni)

amira said...

@NICK IRFAN: selamat menggunakannya.~~

amira said...

@NICK IRFAN: selamat menggunakannya.~~

 

Short and Sweet Copyright © 2012 Design by Ipietoon Blogger Template