Wednesday, July 28, 2010

Mari Kara-OK..

Buat mereka yang di hujung bulan ni tak cukup modal untuk berhibur..
Keboringan duduk rumah tak taw nak buat ape..
Pe kata buat kelas vocal a.k.a berkaraoke.. (betul kah ejaanku itu?)
Tak perlu beli mesin karaoke yang mahal2..
Hanya perlu kewujudan laptop atau PC anda..lebih bagusnya laptop or persendiran ye, bukan laptop or pc bersama, syarikat mahupun pinjam2 kat jiran sebelah rumah.. dan pastikan sound/speaker laptop tu x rosak..


Juga sediakan:


• Air asam jawa – membantu pergerakan keluar suara dari peti suara..
• Air garam – bagi lancar suara yang keluar dari peti suara
• Strepsils – perlu jika tiba2 sakit tekak


• Gula2 mint – untuk segarkan tekak
• Air masak – elak tekak kering
~~Ayat kaler biru di atas bukan fakta!


Semua barang2 ini diperlukan supaya suara anda semua kekal berstamina hingga larut malam atau hingga tingkap anda pecah gara2 suara sumbang lunak anda..


Ok..stop mengarut, mira! terima kasih kerana anda baca entri sehingga titik noktah ayat ini. Sekarang nak memperkenalkan mesin karaoke MAMPU MILIK iaitu MiniLyrics.


sebelum tu.. korang kena pergi dulu kat page DC untuk compatibility issue dan review pasal software ini..


Yeah!!Hanya mengikuti beberapa langkah ini anda boleh mula memekak,melalak atau berkaraoke menggunakan perisian ini.


1. Mula2 download dan install software ini.


atau 

MiniLyrics (pengguna RapidShare)

2. Lepas tu run the installer...(x kan download aje kan? hoho)



3. Semasa configure setting, pilih player yang terdapat dalam pc/laptop anda untuk associate dgn software ini. (supaya minilyrics ini akan automatic dibuka bersama dengan player anda)


4. selesai install, boleh la buka player tersebut dan minilyrics akan automatiknya terbuka bersama2 player.

6. jika tergatal tangan tertutup player tersebut boleh restart balik. Don't worry.




7. Pastikan nama artis dan lagu tersebut betul supaya anda dapat lirik yang betul.Lirik akan automatik di download dan disimpan jika nama artis dan tajuk lagunya betul. Then, kalau anda play lagi sekali lagu tersebut dah tak perlu download sebab dia akan retrieve terus dari folder dalam Local Disk C.


contoh: kalau betul nama artis dan nama lagu akan ader la lirik-lirik tu


Paling penting sekali.. pastikan anda punya akses internet supaya boleh download lyrics tersebut untuk disimpan. PERHATIAN!! pastikan nama artis dan tajuk lagu adalah betul untuk mendapat lirik yang betul. (peringatan lagi sekali.. x ingat.. sekeh nanti..hehe)

saiz tulisan, warna, background,skins boleh dipilih mengikut cita rasa sendiri.
Anda boleh buat setting seperti " mouse click through" untuk anda teruskan dengan kerja2 lain. (ia tidak mengganggu anda)



jika timing lirik tersebut lari boleh klik pada arrow ke atas dan ke bawah.. setelah itu save changes supaya anda tidak perlu lagi ubah apabila lagu yang sama dimainkan lagi. (dialog box akan keluar apabila bertukar ke lagu seterusnya)

well,,sebelum install pe kata buat Disk Cleanup dulu? bersihkan dulu Local Disk C anda. Boleh cari di Start>All Programs>Accesories>System tools>Disk Cleanup (bagi pengguna Win 7)


Selamat mencuba dan berkaraoke!! jom karaoke nasyid.. hehe
p/s: selamat nisfu syaaban.. (adakah patut aku tulis post begini?..aku yang sedang………) 

13 komen dari pembaca :

Dc said...

Dc dah ada=P heehehe blh kara-ok tie boring2..hehehe

amira said...

@Dc: yep2..boring boleh layan la benda ni.,.

eEnzz said...

huhu~~~ jom kara_ok!!

amira said...

@eEnzz: lagu pe nak??

eEnzz said...

laguku untuk mu..ade x? haha...

amira said...

@eEnzz: try la type..huhu

♥xaturen♥ said...

haha.. jom karaoke nasyid.. hehe
boleh ke.. oono!

Khairul Azmi said...

tq mira..bagus la mira..jadi tutor plak..
erm pasal award tu..biasa la..azmi kan budak innocent..tu yg pi copy semua tu..huhu...

ASaDa RyutaRo said...

hahahaha.. benda ni dah selalu d praktikkan. lebih best lagi time tengah d lamun kesedihan. kekeke =P

karaoke lagu2 jiwang.. layan beb! hahaha

amira said...

@♥xaturen♥:nasyid pun layan..hehe

@Khairul Azmi: tq 4 the support,,
tahu xpe>award

@ASaDa RyutaRo: mcm acara wajib dah.. hehe

MissXYZ a.k.a Abaikan said...

suke sgt karok ha3

mira jom karok

Hamzah Ian said...

haha.. karok2..

::AnEp:: said...

bru jer donlot and instal
nk karok jg ler..hehee..
ptut la td x leh loading lirik..dia punyer title n nama artis x btol

 

Short and Sweet Copyright © 2012 Design by Ipietoon Blogger Template