Friday, July 16, 2010

Parut!! Parut!! ackk~~

berjuta bintang menyanyi..
di antara yang satu..

"oh bintang di langit mmg ku mahu tatapi tapi bukan di kulit wajahku mahu seantero anggota yang lain.."
" telah berjuta (hyperbole of course) wangku dihabiskan untuk produk2 nak hilangkan parut jerawat ni.. tapi macam takde kesan pape"
"saya takde duit la nak bli produk2 tu.. semua tu mahal la.."

Adakah saudara saudari sekalian melalui saat2 getir seperti ini.. huhu.. skema la ayat terkeluar nih..
Ok..saya der cara supaya anda semua ley berjimat cermat dengan guna kretiviannku... tapi kena ingat.. bukan satu hari buat.. esok dah hilang..akan ader perubahan sedikit demi sedikit .huk2.. kalau trus hilang bankrut sumer kilang kosmetik gara2 post mantap nih..
MySpace

oke2..dari aku terus membebel... lagi baik ke detail seterusnye ye dak.. huhu

1) lemon
untuk orang yang baru nak mula pakai home remedy ni..gunalah lemon. Lemon ni acidic in nature yang boleh mengurangkan parut jerawat terutamanya parut yang deeper reddish colour. Walaupun dia tak cure parut tu namun dia akan buat warna parut jadi lebih light.

Caranya mudah, ambil cotton bud dan colek jus lemon tu lepas tu sapu di parut tersebut!senang kan.. perasan x..product Garnier pakai lemon.. huhu.. sama la fungsinye dlm product tu. Parut tu akan kurang kemerah2annya.

Tapi..ader side effect gak.. lemon ni akan buat korang punya kulit lebih sensitif terhadap cahaya matahari. Jadi pakai la sun cream /sun block. huhu..

2)minyak zaitun
macam mana?? mula2 kita perlukan baking soda + air utk mengeluarkan atau membuang kulit mati. Selepas tu, ambik minyak zaitun sebesar biji kacanglah amountnye dan apply la kat tempat parut tu..

Minyak zaitun mempunyai elemen dan nutrient yang boleh melembapkan kulit. Bila parut jerawat ni naik, kita punya kulit akan hilang elasticity (keupayaan untuk bounce back kualiti yang membolehkan kulit untuk sembuh dengan sendirinya) diperlukan.Olive oil bertindak sebagai moisturizer tapi WARNING:

jangan pakai banyak sangat sebab minyak zaitun ni berpotensi untuk menutup liang2 di muka. Jadi guna la hanya sebesar biji kacang saje!!

3) Air
Seperti post aku dulu, air ni memang la penting untuk bab kulit2 ni. Dalam kes ini, kita perlukan air untuk melincirkan proses penyembuhan parut jerawat.. kaedah ni mungkin lagi lambat dari lemon dan minyak zaitun..


yang paling penting::..

bersabar dan konsisten,..natural treatment ni xdela heal parut but untuk reduce kan kejelasan keberadaan parut tu boleh la..huhu.
Keputusan berada di tangan anda.. nak pilih produk2 di pasaran atau pilih yang natural material je..Choose wisely~~

p/s: asyik2 cakap pasal kulit aku ni kan..? heheMySpace

2 komen dari pembaca :

hiro said...

hii..jge elok2..pnting tu.

amira said...

ye..kena jaga la..

 

Short and Sweet Copyright © 2012 Design by Ipietoon Blogger Template