Tuesday, August 31, 2010

derr... wa merdeka aper.???

2 komen dari pembaca
seawal jam 4 pagi.. deruman motor memecah kesunyian
terdengar laungan anak remaja "merdeka! merdeka! merdeka!" sambil mengibarkan bendera dengan penuh semangat
anak kecil tak kurang hebatnya...sambil berbasikal 'tayar satu' dengan bendera diikat di belakang
di dalam perjalanan itu, kelihatan pegawai JPJ membuat "roadblock" untuk memeriksa road tax
meriah juga ye pagi2 ni

Monday, August 30, 2010

"Dahla gemuk!!! sempit!!!"

0 komen dari pembaca
tak nak kecewakan jemputan kenalan..ayah mengajak kami berbuka puasa di surau berdekatan
sesampai di sana.. ada setengah jam lagi..ayah mula lead jemaah  bertahlil dan berzikir..
duduk melengu je.. tak dapat apa pon.. ye dak???
buka puasa..macam biasa..makan nasi lepas maghrib..serangan yang pertama..kurma!!!

Sunday, August 29, 2010

Sentiasa waspada terhadap golongan sesat

0 komen dari pembaca

Rasulullah ada menegaskan dalam sebuah hadisnya yang bermaksud: “Apabila seorang yang belajar (ilmu agama), dia akan menghadapi tiga jenis golongan yang berusaha agar dia tidak menjadi orang yang mampu bertindak tegas terhadap mereka.”

“Mereka adalah (1)golongan menyeleweng daripada kebenaran (Islam) lagi melampaui

sila tolong jawab

0 komen dari pembaca
ops.. dari segi ayat dah salah tu.. sama ada
'sila jawab' atau 'tolong jawab'
ha.. camtulah..ok.. sengaja letak poll nuffnang..
so.. rajin2kanlah diri untuk menjawab ye...


p/s: kerjasama anda amatlah dihargai..

tulis ada betul ka?

0 komen dari pembaca
Penulisan mekanis adalah tajuk kedua presentation kumpulan mira untuk subjek Literasi Bahasa..
Setelah 'bertempur' untuk pembentangan pertama..
pembentangan kedua bawa lebih lagi tekanan..
almaklumlah.. penilainya adalah perfectionist..
serba-serbi mahu sempurna..

sedar tak sedar selama ini kita mungkin menulis huruf-huruf (pakai pen or pensil) 

Saturday, August 28, 2010

Mereka jadi model saya

0 komen dari pembaca
salam.. teringin buat header sendiri..
Alhamdulillah..
jadi juga..
thanks ye adik2ku sekalian.. korang memang hensem lah!!

hehe.. simple2 je.. nanti serabut pulak mata memandang..
ini bukan eksploitasi kehenseman mereka
tapi.. tak nak membazir duit upah model pulak..

p/s: kena sediakan duit raya la pulak untuk mereka.. seringgit cukup?

Friday, August 27, 2010

Sudah-sudah le tu pak cik ooiii

0 komen dari pembaca
pak cik-pak cik di Malaysia sekarang tengah famous ye..
boleh kata hari2 kuar kat surat khabar..
tak payah susah2 cari publisiti, pergi audition dan sebagainya..
menyusahkan  je itu semua,, nak kena pakai duit,,,
tapi pak cik -pak cik kat sini semuanya bijak...
hari ini buat, esok masuk surat khabar..
tersebar satu Malaya..
terpampang wajah di muka depan akhbar!!!

tapi.. kalau umur 63 tahun dan dipenjarakan selama 69 tahun..

Wednesday, August 25, 2010

Soalan alat tulis: berapa banyak?

0 komen dari pembaca
cuba tengok kotak pensil masing-masing waktu anda sekolah-sekolah dulu...
keluarkan semua isi2nya,,,
dan sila tanya soalan ini pada diri sendiri:

1. berapa banyak pen yang pernah hilang selama masih hidup ni?
2. berapa banyak pemadam yang tak diguna sampai habis?
3. berapa banyak pembaris dah patah?
4. berapa banyak pensil yang dibuang?
5. berapa banyak beli correction pen (liquid paper) dan letaknya merata-rata?
sekecil peranan alat tulis pun harus dihargai..
well, cukup la lima,,
sedar tak sedar, kita ni jadi kawan syaitan disebabkan membazir tanpa disedari..
kerana sebesar zarah perbuatan pun dibalas.. beringatlah!!

p/s: short update in the middle of war> assignments

Monday, August 23, 2010

the soo00OO jaw dropping mystery gift- I like.

0 komen dari pembaca
I participated a simple giveaway by azzah. The condition was simple; leave comment on preferable content written by her.
I love her pic-blogging style. huhu..~~

Without any delay, I drop my comment with the hope that I win one of those prize. 

kya~~ almost screamed actually when I saw my name in the list of winners. Although i'll get mystery gift, it makes me happy and proud of myself.. hehe (macam budak2!)
Let see what I got from azzah.

TAG dari Azmi: Friendly blogger award.

0 komen dari pembaca
Thanks Azmi kerana sudi tag mira.. sori lambat sikit ye.. well...better late than never.. kan? kan? kan?


thanks.. harap2 blog saya ni sememangnya friendlylah!!!
oleh itu saya nak maenjawab soalan yang dikemukan oleh Azmi.

Nyatakan 7 makanan kegemaran anda sewaktu berbuka puasa atau bersahur?
  • kurma
  • air masak
  • kurma
  • air masak
  • kurma
  • air masak
  • kurma
hehe.. itu je mampu setakat ni.. (skang kat hostel la..berjimat~~)

Seterusnya mira tagkan  pada:


p/s: thanks a lot yeah~~

Saturday, August 21, 2010

Step by step: tutorial commentluv di blogspot

2 komen dari pembaca
lCara paling senang nak pasang CommentLuv adalah dengan memasang IntenseDebate kat Blogsp kerana plugin commentluv ada di situ. Mula2 register di  Register kat IntenseDebate.com.

1. setelah selesai verify account anda (notis verification akan dihantar ke email anda, klik link yang diberi untuk verify).Login dan klik Install IntenseDebate.


Friday, August 20, 2010

you give me luv.. i'll give you backlink..

0 komen dari pembaca
actually jeles kat blogger wordpress yang pakai commentluv..
dapat provide backlink untuk pengomen2 nye..
pagi2 ni mira buka page hatisamrokin
Alhamdulillah.. bertemu jugak jodoh dengan commentluv nih..
tutorialnya saya creditkan ia pada ariffshah
ikut jer sebijik tutorial tu..
InsyaAllah boleh install.
ok.. selamat mengomen ye..

lebih kurang ginilah formnyer

Thursday, August 19, 2010

er.. Status Skype pulak...

10 komen dari pembaca


Selepas tambah YM, mira tambah satu lagi, Skype! 

                 
 lihat di sebelah kanan atas



ini homepage nyer



Alternatif lain untuk YM yang memang tak boleh nak log in (blocked), 
mira ambil keputusan guna Skype la...
sama fungsinya macam YM,
boleh chat dan video call,
free call computer to computer.

Wednesday, August 18, 2010

amira's tag:Kita sudah yang 10 ini?>We're with you!!!

11 komen dari pembaca
"Dan Janganlah kamu (merasa) lemah, dan jangan (pula) bersedih hati, sebab kamu paling tinggi (darjatnya), jika kamu orang beriman." (Ali-Imran 139) 

Alhamdulillah...
hari ketujuh berpuasa..masih diberi nikmat kegembiraan bersahur, berbuka puasa, bertarawikh dsbg..
Bulan Ramadhan  bulan untuk kita tahan lapar dahaga..
di samping menahan diri dari perkara2 yang membatalkan puasa..

kita kat sini senang kan..
malas masak beli je kat bazar..
macam2 ada...cakap je.. kuih, lauk, roti, kurma
tinggal malas dengan rajin je nak pergi..
walaupun tak 'kaya' tapi masih mampu beli makanan sampai tak cukup jari nak sangkut

wah2... bagai tiada esok lagi rasanya
semua nak rasa
semua nak cuba
semua nak makan..
mewah!!!
siap ada list untuk tiap hari nak makan apa..
list untuk Ibadah ader???ahaks!!!
(apa yang 10? jangan tanya ... tekan saja read more)

Sunday, August 15, 2010

bukan buang tapi baling!!!

30 komen dari pembaca
Astagfirullah.. menyirap darah ni bila baca entry Hamzah..Walaupun dah war2kan secara meluas hukuman bunuh bagi si pembuang bayi, masih jugak berani..
Ye lah…
Undang2 Allah dah berani langgar (jangan hampiri zina) ini plak undang2 takzir.. Sekilas tengok pon tidak agaknya..tak heran dah kot.
Ini lah hasil ‘cinta’ .. masyaAllah..Manusia sudah rendah tarafnya dari haiwankah?

nyawaku akan ku tuntut di sana!!!

Mengapa mahu ‘syurga dunia’ yang sementara dan menempah tiket ke neraka? 

p/s: jangan hampiri zina.. hampir pon jangan!!!

Saturday, August 14, 2010

Serangan Bazar yang Menakutkan..

19 komen dari pembaca
 Alkisah..petang semalam

actually
lagi senang berjalan kaki ke luar beli makanan untuk buka puasa..
keluar je dari pagar kampus..
selambak orang dok menjual
tapi kononnya rasa dah cemuh dah beli kat depan tu ikut juga la kawan pergi bazaar Ramadhan..
dia nak bawak.. I oke je..hehe
MySpace
memulakan perjalanan dengan hati hepi2..
tak bermakna akan hepi juga nanti..

Thursday, August 12, 2010

saya juga ahli 'kami':jangan salahkan jari jemari yang menulis.

11 komen dari pembaca
Sila menipu jika kamu mahu tempah tiket ke neraka.

“Susah nak mengenyangkan 2 biji mata dari mengenyangkan 20 biji perut.”

Saya memang sengaja!!! Dengan niat untuk memancing keluar individu tersebut dan sekaligus memberitahu pandangan saya sebagai ahli masyarakat. Saya mahu respons darinya yang hingga sekarang masih menyembunyikan diri. Mungkinkah diranduk rasa bersalah??? Sedang bertaubatkah???

Saya ulang sekali lagi..saya memang sengaja tulis post Berbini Dua, salah ke? Saya bukan mahu menjatuhkan maruah individu terlibat, tetapi saya mahu kamu melihat kes ini dari kaca mata saya sebagai ahli masyarakat generasi pemimpin akan datang. Buktinya; saya tidak menulis nama sebenar mahupun menyelitkan gambar!!!

Mungkin entri itu ada berbaur emosi dan amarah saya namun saya sangat terpanggil untuk membuat entri itu lebih2 lagi bila saya dapat tahu kamu dan saya sebaya!!!

Wednesday, August 11, 2010

solat sunat tarawikh vs tazkirah : eh cik kak..nak ke mana tu???

11 komen dari pembaca
solat tarawikh
     
vs

tazkirah
Assalamualaikum.. alhamdulillah..
bertemu juga kita dengan bulan Ramadhan...
hari ini hari pertama puasa..... !!!jadi.. berniatlah~~
 jangan lupa berniat di malam hari ye...
macam mana nak niat.. tahu kan?? kan?? kan??

oleh sebab kita dah mula berpuasa..

Saturday, August 7, 2010

Jika kau manusia dia pon sama..

15 komen dari pembaca
Salam.. sebelum ke isi utama
eloklah kiranya topik Ramadhan ini didahulukan
menjelang Ramadhan kali ini.. mira doakan semua rakan2 muslim mahupun non-muslim
sihat untuk menghadapi bulan penuh barakah dan maghfirah...
Bulan yang lebih baik dari seribu bulan.. di dalamnya terkandung rahmat Allah yang luas..
pintu syurga dibuka seluas2nya.. dan pintu neraka ditutup serapat2nya
siksaan kubur pula dihentikan..


tinggal kita.. sebagai manusia yang diberi kesempatan hidup hingga saat ini 
punya hati yang ikhlas atau tidak mahu  melaksanakan tuntutan ini..
ganjaran diberi atas niat dan perlakuan kita..

setiap saat jika pekerjaan itu baik dan diniatkan kerana Allah..
pasti 24 jam sehari 7 hari seminggu.. kita mendapat ganjaran pahala disisiNya..
itulah untungnya Umat Nabi Muhammad S.A.W..
walau hanya berniat namun jika tak dapat laksanakannya kerana halangan tertentu tetap dapat ganjaran dan tidak dikurangi sedikitpun
 betapa Maha Pemurahnya Allah..kan?

setiap zarah amalan kita dicatit oleh malaikat kiri dan kanan..
samada percakapan, perbuatan, lintasan hati mahupun isyarat badan..
dalam entry ini.. mira mahu fokus kepada percakapan...

More coming into my pocket...

13 komen dari pembaca
Saya mahu perhatian!!! oppss silap.. saya mahu penghargaan...!!!
adeh...sori2 asyik melalut pulak dua tiga menjak ini..
baru sempat clearing head dan menjengok rakan2 blogger yang tag award untuk saya dan mengambilnya...
tanpa membuang huruf kata mahupun ayat... okeh!!! jom tengok apa saya dapat~~
MySpace
yang pertama..

Friday, August 6, 2010

Bila Mulut Pun serupa Macam Keldai

7 komen dari pembaca
tak pasal2 keldai jadi bahan pula..
tersedak2 dia tengah makan di padang rumput yang hijau itu..
erk..keldai makan apa ye???
jangan tanya mira...mira pon tak taw..
kemungkinan atau 100% dia makan rumput la kot..
kalau batu tak logik pulak..

gigi saya canteeekk ok~~
Kita simpan dulu cerita inche keldai ni
Satgi kita ceghite balik..bagi dia hadam semua rumput2 dalam perutnya..
<><><><><><><><><><><><><><><><><><> 
Rasa macam mimpi ngeri..
Mira terbayang 5,935 orang (mungkin bertambah lagi di masa depan)
sedang membawa parang sambil merusuh di luar rumah
Tak pon sedang diacu pistol
Tak ada perlindungan..

Thursday, August 5, 2010

Do you speak English? Yes! Walau World Cup dah habis..

11 komen dari pembaca
tolong.. kenapa aku ada dalam balang ini...???
Tak sangka~~
saya berkata pada diri sendiri...
the moment feels like just in a blink of eye
while giving all out from myself make me happy and proud

hoh cakap omputih no? Apa mimpimu cik mira?? kau sedang bajet hebat ke???
Biar saya bagitahu anda... SAYA TELAH KE AFRICA... 
ye..saya telah ke Africa dalam masa yang singkat..walaupun World Cup dah habis..
========================================

Wednesday, August 4, 2010

go! go! PaPeR-CoPteR~~

18 komen dari pembaca
"Exhibition is part of the evaluation"

Kyaaa~~ pameran ka???... terbayang suasana membosankan sebab tak banyak kunjungan.. duduk melangu sambil tunggu orang,,, tambah bebal bila suasana dalam lab makin panas sebab tak boleh pasang kipas...
kena lalui semua itukah??? oh sungguh tak best..


Tapi nak buat macam mana.. dh benda ni wajib.. ok fine... jom belasah jer.. hehehe..
Pergi taklimat dengan muka toya.. 
pebenda la nak kena buat ni

"ok kamu bernasib baik sebab kamu punya pameran senang sahaja, cuma sediakan bahan,,, tak payah buat jemputan dan persiapan majlis persmian"

Tuesday, August 3, 2010

check ayak di Yan Day 2 and 3

5 komen dari pembaca
Kamu bersalah!!! ye,, mira bersalah kerana lambat publish post ini.. maafkan mira~~
Laporan diteruskan...tak larat tulis semua tapi highlight benda best je boleh??tulis sumer bukan best pon ,ye dak??MySpace
nak melepuh jari menaip.. hehe,, tapi semangat berkobar2.. 

Mira dh gitau dalam post sebelum ni pasal ujian kimia, siapa belum baca sila baca ye.... Untuk ujian fizikal, terdapat beberapa aspek yang perlu diperhatikan dengan mata kasar contoh penggunaan tanah, saliran ke dalam sungai, tumbuh-tumbuhan dan lakaran kawasan yang hendak diuji kualiti airnya.

Ujian biologi lebih mencabar sebab kena cari haiwan kecil makroinvertebrata ( haiwan yang tak ada tulang

Monday, August 2, 2010

Alamak!! The page is shutting down..!!

15 komen dari pembaca
Betapa tekejutnya mira sebagai peminat scanlations manga bila melihat dialog box yang keluar secara tiba-tiba ni:

"there is an end to everything, to good things as well"

MySpace

scanlations tak lagi mendapat kebenaran untuk disiarkan!!! (scanlations means manga yang di scan dan diupload untuk bacaan, tak payah susah2 cari komiknya kat kedai)

Sunday, August 1, 2010

check ayak di Yan Day 1

7 komen dari pembaca
Wah~~ penantian  itu satu penyiksaan. Akhirnya,laptop,internet dan mira sudah dapat bertemu kembali dan beraksi di dunia blogging yang dirindui.hehehe.. rindu tak kalian dengan saya?jawab saja jangan malu2 segan2..saya terima je..hehe..MySpace

Cuti 3 hari dah habes pon..eh bukan bercuti tapi pergi menimba ilmu..diri ini

Tuah Kawan ke 150

7 komen dari pembaca
Salam..
Alhamdulillah.. seiring usia blog melangkah ke alam tua
bertambah juga kawan mira
sekarang angkanya telah mencecah ke 100++..

Mira nak bagi hadiah ringkas dan tak seberapa ni kepada kawan unik mira yang ke- 150


Terimalah award ini yang tak seberapa la sangat nak cun or cantiknya
tapi ini dari keringat jari-jemari mira sendiri..
Harap dengan rela hatinya menerima..
tahniah buat


salam perkenalan moga persahabatan kita berkekalan..

p/s: mira masih tamak untuk menambah kawan.. jadi siapa mahu?? inform mira bila follow ye...biar mira boleh follow balik..
 

Short and Sweet Copyright © 2012 Design by Ipietoon Blogger Template