Saturday, August 21, 2010

Step by step: tutorial commentluv di blogspot

lCara paling senang nak pasang CommentLuv adalah dengan memasang IntenseDebate kat Blogsp kerana plugin commentluv ada di situ. Mula2 register di  Register kat IntenseDebate.com.

1. setelah selesai verify account anda (notis verification akan dihantar ke email anda, klik link yang diberi untuk verify).Login dan klik Install IntenseDebate.



2. Bila sudah add URL anda, tekan 'Next step' hanya sekali sahaja dan berhenti di situ.
 Di bahagian tab atas akan muncul tab 'Sites'. Klik Sites> Blog anda> Plugins> Activate CommentLuv. Edit la segala options yang ada, boleh letak Facebook share button jika mahu.
Dah klik Plugins, akan ada senarai keluar kat sebelah kanan, klik Activate CommentLuv
5. Selesai set up, beralih pula ke tab di sebelah kiri dan klik Tools> Reinstall.


4. Select installation type: dicadangkan supaya pilih Template. Tidak susah jika anda mengikut step ini satu prsatu.

5. Pada no 1 pastikan tick pada 'Install only on all new post', jika tidak komen-komen lama akan hilang (hidden).

6. Buka Blogger.com> Dashboard> Blog anda> Layout> Edit HTML> Download Full Template.
buat dua copy dan simpan di lokasi berlainan dalam pc anda, contoh: letak di My document dan My Picture untuk back up.

7. Browse file .xml tadi, klik Upload file and continue.


8. Dah upload, copy code (CTRL+A dan CTRL+C) yang telah di modify.



9. Lepas tu pergi semula ke Blogger.com> Dashboard> Blog anda> Layout> Edit HTML>, paste (CTRL+A dan CTRL+V) code baru dan save. (dashboard blog anda dipaparkan di sebelahnya). Siap!!!

intense debate with commentluv ni akan diaktifkan untuk post baru anda.. selamat mencuba.~~
p/s: this tutorial credit goes to ariffshah.

bagi mereka yang sudah daftar di intense debate, just log in dan ikut dari step no 3. InsyaAllah boleh install.

2 komen dari pembaca :

micky eyqa said...

bestnye.. tp tkut org tak nak komen je..

amira said...

micky eyqa: hehe.. ikut suka.. nak cuba..cubalah~

 

Short and Sweet Copyright © 2012 Design by Ipietoon Blogger Template