Monday, September 27, 2010

Mak!ayah! kakak nak menikah!

masuk umur 20++ ni.. rasa macam dah tua je.. orang yang bertandang ke rumah pun asyik buat statement dan tanya pasil kahwin...alah.. I belum andartu dan terbabas ke mana-mana lah..


"bila habis belajar?"
"tak lama lagi la tu..."
"2 tahun lagi tu mak ayahnya dapat la menantu"
"dah ada pakwe?"
"boleh buat kenduri dah ni.. jangan lupa jemput ye"


soalan menusuk kalbu yang perit rasanya didengar..rasa nak menjerit je.. (padahal rasa berbunga-bunga) ,tapi hanya mampu merenyih~~.. nak cakap pe? yang hakikatnya memang takde 'pakwe' ke, 'calon' ke .. 

namun, sebagai remaja sejati...bohong la tak pernah couple.. bohong.. bohong!! haha.. cinta monyet gitu..
saya belajar dari pengalaman... kenapa saya tak boleh couple2 nih.. dah nama pun hukumnya haram.. bila haram tak ke mana hubungan itu..I love you, you love me .... then kalau touch and go macam mana? saya tak mahu jadi orang yang termasuk dalam kiraan jabatan perangkaan perempuan hamil luar nikah..opsss..pedasss gitu... belum kira lagi dosa zina mata, zina hati.. zina lidah..zina dosa besar woooo..lagipun..tak mahulah jika masaku terbuang, perasaanku terbazir buat insan yang ku tak tahu.. diakah yang akan menemaniku sehayat ini..? memang manusia hanya merancang dan Allah yang menentukan... tapi sejauh mana perancangan anda boleh menandingi perancanganNya...?


pernah juga rekemen 'pakwe' untuk buat menantu sulung...mula-mula hantar proposal kat mak dulu.. kalau mak on.. tinggal ayah je la.. hehe.. tapi seorang pon tak lepas ciri-ciri menantu idaman..
"kakak jangan mengada-ngada!" 
my parents taklah memilih..mereka cuma melihat dari aspek agamanya, latar belakangnya.. ala.. sama la macam nak cari isteri tu..lagipun my parents ni nak kata berpengalaman pun bolehlah.. ala-ala ejen cari jodoh gitu.. well.. nampaknya boleh goyang kaki ke? tak payah cari sebab network memang banyak.. haha..anak sulung mestilah nak yang terbaik tak?

"mak, ayah.. silalah cari menantu pilihan hati.. you all lulus.. I on je.. " begitulah sebulat tekad sebulat suara hati yang dipegang hingga sekarang....walaupun dia insan yang tak kukenali..bagiku cinta boleh datang selepas kahwin.. kan lebih manis gitu..nak buat apa-apa pon boleh.. halal~~ kan lebih baik dari kenal bertahun-tahun.. namun becerai 3 bulan kemudian akibat bosan! sebab dah terlalu mengenali masing-masing... redha ibu bapa yang penting..sebab redha Allah akan menyusul...


Tapi... ada tapinya..saya dah letakkan syarat.
-beliau kena lagi tinggi dari saya..(haha.. saya ni pendek je.. rasanya semua orang tinggi dari saya)
-beliau mestilah kurus.. (lepas menikah nanti saya bagi makan banyak-banyak..haha..baru ada kemajuan)


itu je kot.. haha..bajet hot lagi... aspek-aspek lain-lain insyaAllah diteliti juri


p/s: hari-hari dengar lecturer cerita pasal kahwin.. buat gelojak hati yang lara ni je.. hish..
mak... orang yang hari tu tanya.. on je lah! kata berkenan?.. haha.. mahu kena paku kepala nanti...
tanya la siapa calonnya kat parent.. tak larat nak jawab dah.~~

23 komen dari pembaca :

Azmi said...

mira agak2 azmi lulus tak??
kah3 nak kena penyekeh ni..kih3
tu la..azmi kalau boleh nak suh mak cari jerk..
tak cantik tak pe yg penting faham dan tak menggedik sana-sini

amira said...

haha,,,tak kot.. rasanya Azmi pangkat adik mira je.. haha.. ok.. suh je mak Azmi cari..

Azmi said...

kah3..
ok2 adik lagi ni..

HiJaBViOLet said...

salam mira..hm topik hangat!! hm btol, jalan terbaik serah pada mak ayah..insyaalah ada berkatnya..:-)

Aretikz said...

Yezza.. terciptanya pasangan adalah suami dan isteri.. bukan bf dan gf.. Kalau sya nak msuk line.. bole? har3x~ Tapi kalo mira jmpa calons sndri yg diketahui akan agamnya.. itu lbih elok juga.. hehe..

GaDis CoMeL said...

ok2. straight to the point, bila nak menikah? haha.

OrenLimau said...

hahahhaa.
kalau dah jadi,
aku nak soh ang dengar lagu menjemput bidadara ari2 24/7 hahaha.

Nobita Sensei said...

bagitau alamat. esok nak pegi meminang~

amira said...

HiJaBViOLet:hehe.. thanks for the support

Aretikz:masuk line? wooohhh.. haha.. nak belek orang tak reti aaa

GaDis CoMeL:hurm... in progress.. tunggu.. wakakak

OrenLimau:agak2 le hari2 pon..

Nobita Sensei:haha? sungguh ni?

HaNTwO said...

ni Han sedia menanti amacam??? ;p

puteri cahaya. said...

akak suke entri amira.. apepun, pendirian kite same tau!!!.. kuatkan iman dik!!!.. doa banyak2x insyaAllah, dipermudahkan.. :)

amira said...

HaNTwO: amacam? macam mana.. haha.

puteri cahaya: thank kak.. huhu.. moga dipermudahkan Ameen

puteri cahaya. said...

amin Ya Rabbal alamin.. percaya pd takdir Allah.. mesti sampai nti satu mase.. now focus to study!!.. 2 taun je lagi kan?

amira said...

puteri cahaya: actually 3 tahun la kak.. yang jadi 2 tahunnya kemungkinan je sebelum posting (cikgu)... huhu

Aretikz said...

Tak yah nak belek2 orang la.. Mesti ada yang dikenal juga tu.. kalau yang dikenal tu masuk meminang la.. ahakz.. Kalau tak.. sila bg alamat ruma skrg juga kpda sya.. on da spot.. belum tntu sya datang.. har3x~ Apapapun.. brcnta dgn jodohmu.. itu yg terbaik.. insyaAllah.. doa jak bnyak2.. hehe..

Mario said...

wah,,,,anak mak ni...bagus2...plg senang pilihan mak bapak je kan...

n@jwamz said...

haha...yer la dear.. time2 umo kte cenggini mmg ramai suke tnya pasal kawen2..penat nk jawab...segan pun ade..huhu
sabar je laa dear... yg penting sntiasa doa kat Allah dtemukan jodoh baek2...:)

diana said...

lepas ni ramai le
yang merisik kabar ..
hehehe..

hafizm said...

nk masuk minang gak

mama said...

blajo dlu rajin2,jaga cgpa, nnt mak check resume org yg dtg meminang...

amira said...

Aretikz: ye.. sila doakan

Mario:hehe.. yeke bagus..sila2

n@jwamz:ye...doa dapat yang baik..

diana:erm.. kena lepas filter parents dulu la

hafizm:ada berani ke?

mama:yep2.. memang nak studi dulu aa ni

Balqis said...

hoho..same la kite..
=(

miszlullaby said...

xlame lg ade la tu..insyaAllah=)

 

Short and Sweet Copyright © 2012 Design by Ipietoon Blogger Template