Monday, September 13, 2010

tutorial stand alone page no komen-komen.

Ada yang bertanya,jadi saya jawab lah.Cara paling mudah untuk tambah stand alone page tanpa ruangan komen. Navigation page ini berfungsi untuk mengurangkan kesesakan home page kita.. ada juga blog yang link ke blog lain untuk page baru nih... tapi kalau malas peningkan kepala.. ikut je yang ini. So, tutorial ini amnya buat semua rakan dan khasnya kepada orang 1 dan orang 2 .Sila ambil perhatian.

*Pastikan anda log in terlebih dahulu supaya dashboard anda kelihatan. (sila patuhi arahan ini, penting!)
*Di ruangan dashboard, sila klik link Edit posts>Edit Pages>New Page.
*Tulis lah tajuk di ruangan Page title mengikut kemahuan hati anda.
*Isi lah nak letak apa pon pada content.
*Klik pada post option dan pilih ‘Don’t allow’ di bawah Reader Comments. (post biasa pon boleh buat macam ni)

*Jika nak letak code klik dulu pada Edit HTML , paste code tersebut dan lepas tu klik Compose balik. (macam publish post biasa la)
*Setelah siap anda boleh Publish page terus atau preview terlebih dahulu.
*Setelah itu pergi ke Design>Page Elements dan edit la Pages anda sama ada mahu dalam appereance dalam bentuk tabs (letak element bawah header)  atau list of links(letak element di  side bar ).

*Sudah follow semua di atas?? ? maka siaplah tabs anda..
maksimum page yang anda boleh buat adalah 10. cukup le tu
p/s: akan datang,,tutorial nak link tab secara manual pulak..kalau rajin lah.. doa-doakan. (takde request..malas nak buat)

4 komen dari pembaca :

Azmi said...

thenks mira..dah dapat...yeha!!!
buat la lagi....

hamzah ian said...

hahahha.. tenkiu2... aku la org 1 tu eyh??/

ahahaha

tenkiu2..

amira said...

Azmi: sesama..

Hamzah: ye.. kaulah orangnyer.. tak buat.. ku debik..hehe

Malek Ku said...

tq

 

Short and Sweet Copyright © 2012 Design by Ipietoon Blogger Template