Sunday, October 31, 2010

Doakan saya

6 komen dari pembaca
ramai rakan-rakan yang nampaknya sudah masuk ke  musim peperiksaan,,,
buat blogger yang masih belajar macam saya,, nak tak nak..
kena la tinggal blog sekejap kan..
ini pun tengah berhenti sekejap..
tak larat rasanya nak baca buku tu..
semangat oo semangat..

buat kawan-kawan yang sedang *exam mode* tu

saya doakan kalian agar dapat menjalaninya dengan baik..
doakan saya juga ye.. 
sekian


p/s: update sekejap macam ni takpe kan?

Friday, October 29, 2010

Telefon karat atau telinga karat

6 komen dari pembaca
Telefon bimbitku berdering dan aku menjawabnya tanpa ragu lagi...

Ayah: Assalamualaikum
Aku: Waalaikumsalam... ha kenapa ayah?
Ayah: Eh.. kakak tengah online ke?
Aku: Haah..
Ayah: Tolong ambil jap gambar En Latif (bukan nama sebenar)... pastu edit.. tengok gambar dia kat website paper tu
Aku: Siapa tu?... tak kenal lah

Wednesday, October 27, 2010

jom tweet tweet!

7 komen dari pembaca
Ramai yang ada akaun Twitter tapi tak berapa mahir nak gunakannya..betul tak? termasuklah mira..entah apa-apa je..orang ada twitter .. dia pun nak juga.. hehe
ok..mira dah godek-godek sikit macam mana nak guna secara optimum social networking ni sebab twitter lebih efektif untuk berkongsi apa yang berlaku dengan lebih cepat berbanding facebook.. sesuai sangat la kan untuk annonce entry baru... tapi, takde blog pon boleh je pakai.. takde plak prasyaratnya kena ada blog.. ye dak? huhu

so.......Here are some features on Twitter that you should know.Let's check these out.

1) Follow
Follow bermaksud anda akan menerima tweet dari orang yang anda follow. Tweet dari orang tersebut akan muncul di timeline/home atau application yang anda guna seperti Tweetie atau TweetDeck.
Orang tersebut juga akan diberi permission untuk menghantar direct message/ private message kepada anda.
Nak follow? just pergi kat profile orang tu dan tekat follow, nak block user pon boleh.. block kalau tak maw dia dapat mesej baru. Unfollow kalau tak mahu terima mesej orang tersebut. 
Kalau follower pulak adalah orang-orang yang terima mesej setiap kali kita tweet!




2) Timeline
Timeline sebenarnya adalah hompage kita, sama macam facebook, status kita dan status twitter yang kita follow, retweet kita dan retweet dari orang yang kita follow serta post dari list akan appear kat situ ikut masa. Maksudnya, yang terbaru akan berada atas sekali. Kalau nak tengok yang mesej-mesej lama.. scroll aja ke bawah~~
yang pasti ni bukan 'home' mira la
  crave for more..pe lagi? klik read more..

Double standard language

10 komen dari pembaca
Here in Malaysia, English is the second language, am I right ?
so called expert in  this language could get job easier than those who are not proficient.
But that's doesn't mean you can look down on others.
If so, you actually could not cope with the society.
Damn! hate those people who look down just because s/he using that language!

For me, this language is my medium in learning.
so, that's why I blog 
using my mother-tongue :Bahasa Malaysia.
If not here.. where?

Tuesday, October 26, 2010

Hari-hariku bersama Lumix

7 komen dari pembaca
Minat fotografi? anyone? raised your hands up!hehe sebelum mira melamar yang ada pada mira ni.. dulu pakai kamera handset je.. VGA pulak tu.. huhu.. redha je.. dah ada duit sikt baru la beli yang agak canggih.. canggih la sangat.. tapi bukannya DSLR yang ribu-ribu tu.. tak mampu den..
Panasonic DMC-LS85 (LUMIX)
hari tu dapat sekali pakej dengan rechargable bateri energizer dan 4gb memory kad (SD) dengan harga RM454.kamera ni nampak macam tebal kan.. memang tebal.. sebab pakai beteri AA.. macam menyusahkan

Monday, October 25, 2010

sudahlah aqidah sesat... tak mengaku sesat! nak menyesatkan orang pulak!

7 komen dari pembaca
geram! itu yang mira rasa lepas tengok poster yang kononya 'berdakwah' tapi sebenarnya tak nak mengaku mahu meyesatkan orang lain...berleluasa pulak tu kat facebook.. siap buat blog lagi..ada ramai admin ye..? nampaknya ramai aja yang sesat nih!
apa posternya...? ni ha tengok kat bawah...
Edit Posts


Astaghfirullah..sudahlah belajar tentang aqidah.. tapi mahu menyesatkan aqidah orang lain dengan pandangan songsang... Tahukan anda tentang mu'tazilah? apa salah poster itu?
secara ringkasnya ini adalah fahaman aqidah yang songsang dari ahli sunnah waljamaah.. anda boleh baca bacaan berkaitan mu'tazilah di sini atau sini.

antara petikan artikel:
"Landasan Pertama: At-Tauhid
Yang mereka maksud dengan At-Tauhid adalah mengingkari dan meniadakan sifat-sifat Allah,

Sunday, October 24, 2010

Sikap yang tiba-tiba berubah

5 komen dari pembaca
bila semua tiba-tiba 'busy' semacam...
tak keluar bilik.. 
nak makan pun rasa macam rugi je masa *yeke..?*
tiba-tiba ada study group
tiba-tiba orang yang tak biasa mesej pon mesej waktu- waktu macam ni..
rasa macam nak demam pulak...

Saturday, October 23, 2010

perempuan maintenance tinggi?

9 komen dari pembaca
buat gegurls yang rasa dirinya bukan begini sila baca.. boys? ha.. mai baca ok..? korang kena la ambil pengetahuan macam ni..sila layan
"Seminggu that boy murung sebab nak clash dengan awek dia tapi awek dia tak bagi?"
"why? awek tu cun pe? kalau takde pakwe, ada je yang masuk line"
"bese la.. high maintenance.. tak tahan kot.. maw kopak poket!"

wohhooooo.. gegurl high maintenance? first time dengar istilah macam tu.. selalunye kereta je dak? 
teringat pula yang video klip X.fm segment brother luv tu... yang ala... yang girl materialistik tuuuu

Friday, October 22, 2010

`wanderop`

3 komen dari pembaca
"mira.. pak uda ko datang cari ko..katanya mak ko ada kat ICU!"
"hah! mana pak uda aku?"
"tu... kat luar tu.."
"ok.. thanks"

ICU?... kalau dengar acrostic tu sekarang ini rasa gerun sikit.. tapi waktu itu form 1.. mira masih mentah erti hidup dan mati.. Waktu itu.. setahu mira.. mak  nak bersalin.. tapi takkan kat ICU? dewan bedah dah penuh ke?
tak fikir panjang dah.. mira terus ikut pak uda balik... 
dah sampai Ipoh.. pak uda suruh tunjuk jalan pergi hospital.. tapi, memandangkan mira ni dulu buta jalan..lagi-lagi duduk kat asrama, perjalanan yang sepatutnya 10 minit jadi setengah jam!

Thursday, October 21, 2010

Pendam atau lepas?

7 komen dari pembaca
"lu swing aaaa minah, nak bicara sama lu susah"
"swing camne.. aku rasa aku ok pe..apa aku tak puas hati aku cakap trus.. tak le sakit jiwa akhirnya"
"bukan apa.. kitorang cam takde mood nak layan lu bila mood lu swing cam gitu.. sekejap baik..sekejap tak.."


Apa rasa bila deal dengan orang macam ni..
pertama kali sabar..
dua kali 'konon' sabar
tiga kali? rasa nak sepak?
heeeee...tunggu ok.. tahan diri tu,, sabar.. sabar kan separuh dari iman~~

Wednesday, October 20, 2010

tutorial: tambah caption/subtitle ke video

1 komen dari pembaca
Salam.. kali ini saya kembali dengan software yang telah saya perkenalkan.. saya ambil kesempatan ini untuk berkongsi dengan anda cara-cara mudah untuk masukkan caption atau soft subtitle ke dalam video anda...

Subtitle Workhshop 4

(enlarge this image in new tab)

I promise you my love...

3 komen dari pembaca
I promise you 
My love
for today and tomorrow;
I promise you 
as much happiness,
as I can give;
I promise not to doubt
or mistrust you,
but to grow old and

Sunday, October 17, 2010

Pameran lagi dan jumpa kembar si adik!

16 komen dari pembaca

SK Kampong Setar sudah menjadi sekolah angkat kepada kampus mira ni..
Jadi..buat julung-julung kalinya, sekolah tersebut mengadakan Minggu Sains.. kelas mira diminta untuk buat pameran di sekolah tersebut. Sekolah itu adalah sekolah kurang murid.. mungkin sebab lokasinya yang jauuuuuuuuhhhhhh nunnn ke dalam tu hah! Bas yang bawa kami pagi tu tak boleh masuk.. jalannya kecik je.. Kalau jalan kaki.. mungkin boleh kurus sikit..tapi kami tak jalan kaki, ada juga yang ambil kami dengan kereta

Saturday, October 16, 2010

Toksin tu apa ye sebenarnya?

6 komen dari pembaca
Salam.. agak lama juga bisnes Detox Foot Patch ni berjalan..
ramai juga yang tanya.. toksin ni apa ye sebenarnya?
kenapa perlu dinyahkan dari tubuh?

jadi.. saya nak perkenalkan.. apa itu toksin kepada anda..jom berkenalan.. just tekan read more..




Toksin dalam tubuh manusia terjadi akibat pencemaran. Antaranya ialah pencemaran makanan akibat penggunaan bahan kimia secara berleluasa seperti racun perosak, racun serangga dan baja kimia untuk aktiviti pertanian. Kesihatan menjadi lebih parah apabila manusia mengambil makanan yang mengandungi bahan pengawet, perasa tiruan, bahan tambahan dan sebagainya merupakan punca utama terjadi toksin dalam badan. Inilah sebabnya terjadi pelbagai penyakit seperti tumor, kanser, migrain dan sebagainya.
Fakta daripada pelbagai kes penyakit mendapati bahawa hampir 90% punca penyakit adalah disebabkan oleh toksin. Di dalam sistem fisiologi tubuh, apabila seseorang itu sakit, badan sedang berusaha untuk menyingkirkan sisa-sisa buangan, mukus dan toksin yang menghalang fungsi tubuh.Toksin yang berada di dalam saluran darah akan di bawa ke pelbagai bahagian organ dan merosakkannya.
Setakat itu untuk kali ini..
Rujukan artikel: kelik-kelikshop
hayya... geli aaaa!

orang-orang Pulau Pangkor.. den mintak talian hayat nih...

2 komen dari pembaca
Alkisah.. satu famili dah selamat di Pulau Pangkor.

tiba-tiba henpon ni berdering
ingatkan nak tanya nak beli buah hati tangan ke apa.. tapi
mak den kemukakan tiga soalan tadi...

Friday, October 15, 2010

Cik Oren penuhkan almari kaca saya!

2 komen dari pembaca
Aiseh.. kena tag je dihukum mandatori kena buat..
nanti merajuk pulak dia,,, mueheehe,,cik orenlimau
sebanarnya den bizi melayan perasaan campor internet mcm teeettttt
jangan marah ye..nanti kena jual...
anyway...tq lah!

saya dikira layak jika jawab soalan-soalan di bawah:

1. apa yang sedang bermain di fikiran anda sekarang.

Wednesday, October 13, 2010

blog bingit

9 komen dari pembaca
status: duduk kat port baik punya yang dapat line, malangnya asyik putus-putus... sejak hujan-hujan ni..wifi kat sini broke down... nampaknya jeles kat den nak blogwalking..
tapi.. tak lama boleh online.. ni nasib dapat publish je..dah le terlepas schedule kat 100 penulis.. hayyaaaaaa

ok... stop2...sebenarnya.. mira nak bagitahu satu rahsia... sepanjang-panjang mira blogwalking..
mira asyik silent je speaker laptop ni.. *ceh... itu ke* Sebabnya...


jantung mira bukan jenis shock-proof.. jadi.. silent kan speaker dah jadi kewajipan!
sebelum jantung ni betul-betul luruh... lebih baik buat langkah berjaga-jaga
OPPPPPSss.... buat yang tulis... " ni blog I suka hati I la... haters go away.."
haha.. dulu ada hati juga nak tulis macam tu.. tapi... dunia blog ni la tempat tambah kawan-kawan... tak kira siapa...mereka lah yang sudi baca blog, komen dan beri pandangan bernas..

p/s: hiburanku sekarang adalah membaca...bila nak exam banyak pulak benda nak kena buat.. ceyh!

Tuesday, October 12, 2010

someone must be booooo'ed

10 komen dari pembaca
Jangan baca jika di sana hari mendung..

"Losers always say... they are the best
but in fact, they are the worst! Boooooooooooooooooo"

Cantik je jari tu tuding orang... 
semua orang salah.. dia aja yang betul...
ish2.. ni nak jadi cik** ke ape?

Sori... macam mana pun U anggap diri U bagus...
I lagi bagus.. U nak compare..? boleh.. no hal lah!

Cantik.
U cakap U cantik....

Monday, October 11, 2010

Iphone 3G menjadi pengganti.

6 komen dari pembaca
Sape tak suka barang Free.. sila turunkan tangan.. haha
digit-digit elaunku nampaknya sudah hampir ke kosong.. tak lah kosong tapi sudah dalam zon berjaga-jagalah!
oh ye.. nak perkenalkan..

kata adik2 siong.. hp.. bukan henpon

sejak hilang keypad... nak cari casing baru punyalah susah..tak kena lah.. tak muat lah.. payah nak tekan lah..
patah lah.. last2 biar je mcm tu,,, mcm nak suruh beli baru je.. tapi takde lah menyusahkan sangat pun.. cuma tak sedap mata memandang je.. (hehe.. macam nak bermain dengan sentimen simpati rakyat Malaysia je kan?)

Sunday, October 10, 2010

Aku terima nikahnya 1....2....3!

8 komen dari pembaca
Sorry… tutorial untuk sofware tu boleh hold dulu ye.. sebab banyak nak kongsi tentang software tu..  jadi ambil masa sikit..tunggu je ok.. huhu

Baru-baru ini ada berjalan-jalan dan singgah ke Kedai Buku Popular di Centarl Square..
Masuk situ macam dah wajib.. tak beli pun sengaja tinjau-tinjau.. kot2 la tergerak hati nak beli sesuatu bingkisan bermanfaat untuk diri sendiri ke kan..

Jalan punya jalan terbaca ayat pada satu cover buku ni..

“Tidakkah pelik jika ada pasangan hangat becinta tetapi tidak terfikir untuk  bersama selama-lamanya?”

Friday, October 8, 2010

tambah caption ke video

4 komen dari pembaca
sesi sharing software lagi... tolonglah... jangan keluar perkataan bosan pulak ye..
serius.. yang ini best punya...

Selalu tengok kat TV3 kan.. kalau ada cerita melayu... akan ada English subtitle..
kalau tengok dekat youtube pun ada juga..

Thursday, October 7, 2010

Follow up

0 komen dari pembaca
Kepada pelanggan yang disayangi.. maaf kerana tak dapat buat follow-up
mana yang saya sempat saya tanyakan khabar,..
silalah rajin-rajinkan diri isi borang testimonial.. jika ada gambar.. bolehlah hantarkan ke email saya untuk dipaparkan di sini agar faedah-faedahnya dapat dikongsi bersama..

Wednesday, October 6, 2010

buru peniaga songlap

8 komen dari pembaca
MIRAIE FIRM & CONSULTANCY Ptd Ltd mendapat kes melibatkan seorang pelajar dan seorang peniaga baru-baru ini.Oh ye.. kes hari itu, masih belum selesai kerana pesalah masih menghilangkan diri.

Berbalik kepada kes yang baru saya dapat, antara pernyataan yang disebutkan oleh pelajar tersebut....

"saya join bisnes MLM under dia.. dialah dapat duit, tapi itu bukan masalahnya..

Tuesday, October 5, 2010

Malu pada kucing kotak itu...

5 komen dari pembaca
Dato' Dr Hj Mohd. Fadzilah Kamsah pernah kata...
kalau you all stress.. salah satu cara ialah bela binatang..
sebab apa? binatang senantiasa berzikir memuji Allah tak kira siang mahupun malam...
seperti dalam firman Allah

”Ingatlah, hanya dengan mengingati Allah-lah hati menjadi tenteram.” (Ar Ra’d : 28)


tapi kalau bela binatang, kita tak berzikir pun kita tenang?
itulah.. malu kita kat makhluk Allah ni.. dia berzikir.. tapi kita 'tumpang' je zikir dia..perasan tak, hati kita akan tenang gembira bila bermain dengan haiwan peliharaan kita? 

Sambutan Hangat

0 komen dari pembaca
Salam..
Promosi telah dijalankan dengan menampal iklan di blok-blok.. setakat ini semua blok dah ada kecuali blok D.. tak sempat lagi nak pergi..
Alhamdulillah, produk ini dapat sambutan menggalakkan terutamanya dari orang-orang yang prihatin tentang kesihatan..
Stok masih banyak lagi.. so jangan malu-malu..
saya buat delivery serta sesi penerangan secara percuma taw.. blok perempuan sahajalah~~


Sekian, wassalam.

Testimonial Seterusnya

0 komen dari pembaca
salam..alhamdulillah.. ada juga yang sudi beri testimonial..

Nama: mawar_putih

Program (exp, PPISMP, PISMP, TESL): PISMP

Kelas: P2J

Semester: 2


Testimonial: mula2 dengar agak was2 dengan produk ini tetapi setelah mencubanya, sy mendapati ia tidak memberi kesan ngatif kpd dri sya.. ia juga menjadikan sye berasa kurang letih dan lbih segar stelah memakainya.. penggunaanya juga mudah dan tidak merumitkan..harganya juga berpatutan dan pelajar seperti saya mampu utk memiliknya..



Sekian, terima kasih

Monday, October 4, 2010

bila down.. tak boleh buat apa

1 komen dari pembaca
Salam..sorry guys I went missing..
rasa macam berhari-hari tak update...
wifi here went down.. even though i have broadband.. but it's not broad like it said..
gggaaaahh..satu page pon nak masuk 10 minit baru nak load..
mahu tak give nak blogwalking..
so.. ini sahaja malam ni.. nak tulis untuk post esok pulak~~

Sunday, October 3, 2010

mintak tolong vote

6 komen dari pembaca
Salam.. 
saya nak minta tolong vote boleh..
entri mana yang terbaik untuk saya sertai contest oleh hiro


jawab ikut no ye..


(1)berbini dua,salah ke?


(2)"I dah bosan dengan bini I"


(3)Mak!Ayah!kakak nak menikah!


(4) LAIN-LAIN. sila nyatakan tajuk entri tersebut


entri tu mestilah dalam blog ni..


p/s: sori kalau lambat balas singgahan,,,esok ada kuiz lah~~ doakan saya ye.. jangan lupa vote.

Saturday, October 2, 2010

Testimoni dari Cik Zu

0 komen dari pembaca
Assalamualaikum dan salam sejahtera,

Buat julung-julng kalinya, ada seorang pengguna telah mengahantar testimoni beliau. Jadi special sikit tajuk entri ini.

Berikut adalah Testimonial dari beliau:

Nama: Cik Zu


Program (exp, PPISMP, PISMP, TESL): PISMP


Kelas: 2J


Semester: 2


Testimonial: 'Kualiti kesihatan menjadi keutamaan setiap individu'.Alhamdullliah dgn izinNya slps pemakaian ia memberi kesan yg baik di mana sy mnjadi lbh segar dan krg letih.Tiada kesan smpingan, mudah dipakai ,murah serta selamat.

Sekian, untuk kali pertama ini.

New Stock Available!

0 komen dari pembaca
Assalamualaikum dan salam sejahtera..

Sukacita dimaklumkan bahawa stok baru sudah sampai ke tangan saya. Biar terlebih dahulu untuk entri pertama mengenai stok ini.. saya nukilkan berapa harganya..
Harga:
sepasang  (2 keping) = RM3
5 pasang (10 keping) =RM13 *harga pelajar*

Dapatkan satu set Detox Foot Patch ini dengan harga yang berbaloi-baloi... Cepat! Sementara stok masih ada~~ Untuk buat tempahan, sila private message saya di facebook.

tak sangka layak jadi editor

11 komen dari pembaca
entah macam mana.. tersampai kat page 100 penulis
seriously..ingatkan memang nama blog tu saja..
so..mula-mula.. mira jelajah dulu blog itu.,, rupanya..  bukan sekadar nama.. tetapi
penulisnya memang 100 pon!

Friday, October 1, 2010

"Aku kata jangan kacau aku kan?"

12 komen dari pembaca
Read…if you dare not to be alone at night!

Lumrah student life..bila musim assignment tiba.. tidur tak menentu..
Sudah beberapa hari ini bersengkang mata untuk siapkan semua assignments itu.. tidur pukul sepuluh malam..bangun balik pukul 1pagi…
Samalah macam pagi semalam.. begitulah rutin diulang..
Tak rasa takut sangat sebab roommate ialah classmate..
So rutin kami pun lebih kurang,,
Menjelang pukul 4 pagi..
 

Short and Sweet Copyright © 2012 Design by Ipietoon Blogger Template