Wednesday, October 6, 2010

buru peniaga songlap

MIRAIE FIRM & CONSULTANCY Ptd Ltd mendapat kes melibatkan seorang pelajar dan seorang peniaga baru-baru ini.Oh ye.. kes hari itu, masih belum selesai kerana pesalah masih menghilangkan diri.

Berbalik kepada kes yang baru saya dapat, antara pernyataan yang disebutkan oleh pelajar tersebut....

"saya join bisnes MLM under dia.. dialah dapat duit, tapi itu bukan masalahnya..
sepatutnya saya dan kawan saya dapat dua set produk kesihatan tersebut..kami dah dapat satu set,.. tapi satu lagi belum
tapi sampai sekarang dia tak bagi-bagi lagi.. setiap kali ditanya.. alasannya serupa.. lupalah.. tak bawa stok lah.. satu set tu harganya RM200.. boleh pulak hutang orang buat lupa-lupa..salah saya juga tak minta resit ke apa sebagai bahan bukti"

Nampaknya peniaga tersebut tidak mempunyai ingatan yang kuat tapi masih lagi tidak boleh diklasifikasikan sebagai nyanyuk kerana hasil siasatan kami, peniaga tersebut tidak lupa mengisikan minyak kereta bercermin tinted miliknya, masih menghadiri kuliah yang wajib baginya.. dan tidak pula lupa akan nama sendiri.(Kereta tinted oklah... kubur esok boleh tinted?)

Pelajar yang teraniya ini dinasihatkan bersabar. Lain kali jika berurusan jual beli, pastikan ada hitam putihnya supaya jadi bukti untuk buat tuntutan kes terhadapnya. Life still go on.. berdoalah moga timbul keinsafan si peniaga untuk melunaskan hutang itu.

Penaiga pula..sedarkah anda, jika anda makan menggunakan wang itu, automatiknya jadi darah daging yang haram? Sedarlah, Allah itu Maha Mengetahui setiap sesuatu yang dikerjakan. Jangan pandang enteng hal ini. Dalam Quran ada sebut... Setiap zarah amalan akan dihitung.. jangan kerana tidak dapat mencium bau syurga kerana songlap duit orang lain.

Sekian, ulasan ringkas kes.

8 komen dari pembaca :

Azmi said...

mira..lama tak menyinggah disini...weh3...

diana said...

macam tu cara meniaga ke??
orang meniage ni nak le
panjang usia perniagaan tu..
nak le dapt kepercayaan dari orang ramai..
kalau benda macam ni pun tak boleh buat
mcm mana nak meniaga..
mungkin dia meniaga untuk beberapa bulan je kot...
baik tak yah meniaga mcm tu..

Un Phat Lee said...

sejak bile lu jadi lawyer nih?ehe :P

Mario said...

betul tu...apa2 hal ...hutang kasi settle dulu...

Nobita Sensei said...

peniaga macam ni banyak sgt skang..

MissXYZ a.k.a Abaikan said...

mcm2 hal skg ni =)

Aretikz said...

Weehuu ~ Berniga kena bijak.. dan ini dah terlebih bijakk.. bijak untuk ke neraka.. sekian terima kasih.. har3x~

HaNTwO said...

erkkk mengapa benda begini berlaku lagi?? sedangkan kes penipuan dah acap kali berlaku dan disebarkan oleh pihak media....harap berhati2 la ye pasni...kadang2 orang muka baik ni la yang perangai cam jerangkung....

 

Short and Sweet Copyright © 2012 Design by Ipietoon Blogger Template