Thursday, October 21, 2010

Pendam atau lepas?

"lu swing aaaa minah, nak bicara sama lu susah"
"swing camne.. aku rasa aku ok pe..apa aku tak puas hati aku cakap trus.. tak le sakit jiwa akhirnya"
"bukan apa.. kitorang cam takde mood nak layan lu bila mood lu swing cam gitu.. sekejap baik..sekejap tak.."


Apa rasa bila deal dengan orang macam ni..
pertama kali sabar..
dua kali 'konon' sabar
tiga kali? rasa nak sepak?
heeeee...tunggu ok.. tahan diri tu,, sabar.. sabar kan separuh dari iman~~

(hoo budak kecik dua tahun pun boleh cakap dah ayat ni..)

Tapi.. buat semua orang yang 'penyabar'.. pernah dengar prolong stress..
ha.. tahu tak? ok.. prolong stress ni terjadi apabila seseorang tu tak boleh nak cope 
dengan stress yang dia dapat..
stress je.. simpan ketat2 dalam botol.. buat2 cool.. hepi..
tapi sekali meletup?
tsunami, ribut taufan dan el neno nano pon KALAH!
tapi.. kalau angin tu agak kasar dar sepoi-sepoi bahasa yang sekali-sekala datang..
tak le ralat sangat ye dak?

so.. motif entry? jangan buat-buat tak faham plak..
ok.. straight to the point no belok-belok..
rasanya.. better marah dan lepas atau marah dan pendam?
relax sangat ko ni kucing.. g tolong ambil UAK untuk aku boleh?


7 komen dari pembaca :

OrenLimau said...

better blah dulu sebelum dihalau.
lagi mau tunggu ke bai?hahahahhahahaa.

diana said...

marah dan lepaskan..
simpan buat ape..
tapi lepaskan kat orang yang buat kita marah le..
janagn lepskan kat orang yang salah..
kesian orang sekeliling kita tu..
jadi mangsa pulak..

GaDis CoMeL said...

tak marah, tp lepaskan.

prefer macam tu.

Aretikz said...

Hoho.. Jeng3x~ hehe.. Kalo marah tak dikwal emosi.. boleh lepas.. tp.. kalo marah tak tercapai dek akalmu.. rsanya2 bek cool down kan dulu.. duk diam2.. after dat.. bru tgur.. hehe.. tp.. slalunya.. pas cool org mlas nak ckp.. kdg2 itu la yg wat btmbh2 up lg.. hehe..

justshare said...

Betul...marah lepaskan dengan bersyarat iaitu kawalan emosi.

amira said...

OrenLimau: haah.. dok lama2 kat tempat tu panas kan? haha

diana: yep.. sokong tu.

GaDis CoMeL : huih? contoh?

Aretikz: hurm.. ada logiknya.. boley bagi tips lagi?

justhare: heee.. bagus2..sokong itu juga,

Aretikz said...

Tips? Kesabaran rasanya. Syaitan paling suka orang marah2 ni, disimbah lagi minyak dengan orang mendidih. nak kurangkannya, hendaklah beristigfar, dan amek wuduk. Paling best agaknya lah, masa marah, kita senyum, dan diam. Tapi kalau kita dapat kawal emosi masa tu, kita tegur dgn elok. Dan, cuba senyum masa menegur, insyaAllah, ada hikmahnya, hehe.. Maybe mira cuba tanya dgn yang pakar, sya cma bg yg input yg termampu, hehe..

 

Short and Sweet Copyright © 2012 Design by Ipietoon Blogger Template