Thursday, November 4, 2010

anak merantau

seawal umur 13 tahun, mira dah mula merantau ke tempat orang..*ala sekolah asrama je* semenjak tu.. tak pernah dapat tempat belajar yang dekat dengan rumah.. 
waktu sekolah menengah dulu tak la jauh sangat.. sejam je perjalanan.. 
duduk asrama la.. tu pun dah rasa macam
duduk kat negeri orang..
sambung belajar pulak.. pergi ke KL... last-last tercampak ke Kedah.. 
susah juga belajar sambil merantau ni.. nak balik.. 

nak kena fikir tiket
 nak kena fikir tarikh yang sesuai  nak balik
lepas tu balik pun tak boleh selalu..
kalau tak.. bankrut la asyik dok beli tiket je..
penat pon penat,,

yang bestnya,, belajar apa ada kat tempat orang lain.. kenal budaya, makanan, jumpa macam-macam orang..
kira berkembang jugaklah pemikiran kan.. 

 "jauh perjalanan luas pemandangan"

Rugi kalau tak explore tempat orang ini.. lagi-lagi waktu belajar ni,,, nanti bila dah kerja tak sempat dah.. percayalah~~
jadi.. kepada adik-adik yang tak pernah duduk asrama atau jauh dari famili... waktu belajar di tertiary level ni lah masanya jika nak mengembara mengenal dunia..jangan asyik duk bawah ketiak mak je kan?

p/s: semangat nak study macam dah nak hilang.. adoi..

5 komen dari pembaca :

diana said...

akak dulu lepas sekolah tak mau jauh dari mak..
sebab biasa duduk dengan mak..
tak pernah pi mana2..
habis sekolah sampai fmly paksa pi hidup kat luar..berdikari..
dari utara pegi ke selatan..jauh tu..
setahun sekali je balik..
sedih betul..

iqbalsyarie said...

Hihi..saya juga~ suka duk jauh2! Tapi parents dah tua, maka tak boleh la nak jauh2 lagi :)

mood study takde?
moga2 cepat ketemu ia ya :)

Aretikz said...

Setuju.. selagi leh explore.. explore jak.. padahal.. kalau mak saya xsuru msuk skola serama, xdanya saya msuk.. haha.. pas tu dah skola jejauh.. yg bisanya.. msa skola dgn gi kolej.. dekat dgn spital org gila.. ades =.="

Mamek said...

mcm mana boleh ilang mood nihh?

nik rosmawati said...

blaja duk jauh dr family buat kita lg berdikari kan.
so akak bila balik rumah tu mmg nak duk umah jea la.coz jarang balik n balik mesti nak spent masa ngan family.

time nak balik kl tu mmg rasa tak nak balik la.hehe

 

Short and Sweet Copyright © 2012 Design by Ipietoon Blogger Template