Wednesday, November 17, 2010

slowmation video

Kurikulum akan datang bakal menyaksikan perubahan dalam pengajaran dan mediumnya..
penggunaan teknologi tak dapat dinafikan lagi.. power point, word, excel itu sudah semestinya dikuasai..
Jadi tidak hairanlah jika slowmation video nanti akan diterapkan dalam kurikulum sekolah rendah.


Apa slowmation video ini sebenarnya?

Slowmation merupakan satu kaedah untuk mempersembahkan idea yang difahami dari segi video yang tempoh masanya antara 15-30 saat sahaja.
Di dalam pengajaran..penggunaan slowmation boleh melibatkan tiga fasa

1) Pre-test : ujian yang dilakukan untuk mengetahui pengetahuan sedia ada
2) Explorasi dan penghasilan video : bacaan atau kajian dilakukan untuk memahami tajuk tugasan
3)Post- test : Menilai tahap pehamaman terhadap tajuk

Kebiasaannya tajuk yang menggunakan slowmation video ini adalah tajuk yang melibatkan proses dan sequence. Contohnya; the Moon Phases.
Fasa-fasa bulan boleh digambarkan dengan mewujudkan objek dua dimensi menyerupai bulan (dari plastisin) dan menggambarkan fasa-fasa bulan tersebut.
Selepas gambar ditangkap, video tersebut bolehlah dihasilkan dengan menggunakan Windows Movie Maker.

Contoh video:

6 komen dari pembaca :

mario said...

wah...makin lama makin canggih ek...hrp2 budak2 cepat faham...

Anip™ said...

canggih siot..

1)Buncit Itu Seksi, Buncitkah Korang?
2)10 Cara Korang Boleh Rosakkan Kepala otak Korang Sendiri!

Azmi said...

biasa la tu..
dunia dah maju..
so semua kena maju..tpi jgn terlebih maju suda

Freaky Firdaus said...

menarik

anyss said...

Salam,
dah komen kat 100 penulis, tak tau dah nak komen apa lak sini ;)

diana said...

enttah le..
tak reti nak komen benda2 gini..
baca je la..
heheh

 

Short and Sweet Copyright © 2012 Design by Ipietoon Blogger Template