Thursday, December 16, 2010

Buat banner saiz 100X100 dengan pantas

Selepas ruangan iklan diwujudkan, timbul pulak masalah nak buat banner ye? Saiznya pulak mesti 100X100.

ada masalah macam dia ni? jangan risau.
Jika anda ada masalah begini jangan risau.. Ada 3 cara segera yang mira dah fikir untuk selesaikannya.
Step pertama bagi semua cara ialah pilih satu gambar untuk dijadikan banner. Lepas edit atau tak nak edit pun takpe.. boleh la nak pilih antara tiga di bawah.

1) Menggunakan Microsoft Office Picture Manager
Buka image menggunakan Microsoft Office Manager




1. pada tab picture pilih Resize.
2. di sebelah kanan anda, pilih custom size dan set kan width serta length kepada 100x 100
dan save.
Kemudian upload gambar untuk dapatkan URL. Setelah siap, masukkan saja dalam pop-up form itu.

*mira upload banner dah di Exchange Banner *
2. Menggunakan Adobe Photoshop

Penggemar Adobe Photoshop juga boleh terus resize gambar menjadi icon/banner 100X100.
1.Setelah open image, pada tab image, pilih image size
2. Set kan 100X100 bagi saiz di bahagian pixel dan save.
Kemudian upload gambar untuk dapatkan URL. Setelah siap, masukkan saja dalam pop-up form itu.

3. Google Advanced Image Search

Boleh guna cara ini kalau anda rasa malas giler nak buat steps seperti di atas.

Dah dapat image yang disukai, rembat ajelah URLnye.. hehe

Ini lah tiga cara yang dapat mira fikirkan dalam masa yang singkat. So, selamat beriklan di blog saya.. free saja,selama 5 jam ok~

p/s: orang dah bagi free..ambik je la.. haha

7 komen dari pembaca :

Aretikz said...

Weehuu ~ cara pantas minta iklan la tu? jadi kalau dah lebih 5 jam? brapa caj? hehe..

mira_nas said...

Aretikz: acckkkk! macam mana tahu nih?

Cik Dara said...

tu psllh mira..bila nk join ruang iklan tu,mslh 100x100 plak..nsb baik mira bg tmpt nk tkr..haha

saiful said...

uih!dah provide ads space.bagus2

mira_nas said...

Aretikz: lepas habes 5 jam.. banner tu akan 'decompose' dengan sendirinya..

Azmi said...

oh mira thenks ye..azmi dah letak iklan tu..azmi buat guna adobe je...tu pun tibai je tu
tak reti sgt..hehe...

Anip™ said...

aku ni masih xde banner..huh!

Latest Entry :
-> Ingin Mencari Cinta, 10 Petanda Seseorang Ini Adalah Jodoh Kita !
-> Tingkatkan Trafik Blog Dengan Sistem Autopost Entry Terbaru Di Malaysia Blogger United !

 

Short and Sweet Copyright © 2012 Design by Ipietoon Blogger Template