Thursday, December 30, 2010

Cikgu matematik menerangkan isu aurat kepada non-muslim

Tercengang, terdiam dan termenung sebentar bila mira terbaca status facebook  di bawah. Kita baca dan renungkanlah.

 Suatu ms dhulu.... anak2 muridku sering brtanya.... "cikgu, nape cikgu pakai itu tudung besar2 punya?" oleh krn aku guru matematik dan anak2 muridku mmg org yg suka kpd angka (chineses) maka aku menjawab... "klu awak dpt markah 80, gred A kan?" mrk mjwb "yes...." sy tanya lg... "klu awak dpt markah 100 pun kira gred A ... sy tanya lg... "klu awak dpt markah 100 pun kira gred A juga kan?".. "yes.." iitulah jwpan mrk...lalu sy berkata "klu awak nak A, awak mau markah 80 or 100?" mrk mnjwb," mestilah one hundled (hundred) punya cikgu..., sy pun jwb.."cikgu pun mau markah 100 juga dr Tuhan (Allah)..." sejak itu mrk dh faham dan tak le sibuk... tanya2 lg... MORAL OF THE STORY, pakailah tudung mnutup yg menepati syariat agar kita dpt memahamkan non-muslim dan kta jg dpt pahala mnutup aurat krn ikut perintah Allah dan jgn dicekik2kn tgkuk tu dgn pin, sbb dh menyerupai biarawati kristian... (pringatan buat diriku, anak2 dan sahabat2 yg dikasihi...)

 Mungkin perumpamaan ini kita boleh gunakan untuk menyeru wanita dan lelaki untuk menutup aurat dengan sempurna.

5 komen dari pembaca :

diana said...

sama2 la kita saling mengingati..
terima kasih mira..

Aretikz said...

Yezza.. cikgu aa.. memang cikgu teler (terer) woo.. saspek sma cikgu woo.. sesama kita sesaling ingamengingati.. ahakz..

woot-woot said...

thanks atas peringatan

syukran ^^

Sham said...

jawapan yang bagus dari cikgu math..hee..syabas...

ieMa ackLes said...

nice entry...
thxs

 

Short and Sweet Copyright © 2012 Design by Ipietoon Blogger Template