Saturday, December 18, 2010

Nasib tiga ekor ikan

Pagi semalam mak dan ayah pergi ke pasar borong untuk membeli segala keperluan bahan mentah. Almaklumlah, cuti-cuti ini ramai  yang ada di rumah. Kalau nak membeli-belah di pasar malam untuk barang-barang sebegitu mestilah mahal untuk 9 orang.

Dipendekkan cerita, setelah sampai di rumah, kami dibahagikan tugas untuk menyiang ikan, sayur dan mengemas apa yang patut. Ikan yang dibeli agak banyak, jadi tugas tersebut diberikan kepada tiga orang adik yang kecil itu. Hurm.. tak la kecil pun sebab umur mereka sudah 13,11 dan 8 tahun. Mak tunjukkan mereka cara-cara siang ikan hampir 2-3 kali. Yelah, pengulangan kan menguatkan rentetan ingatan. Tapi, tak boleh disangkal merka memang kreatif.

Sedang semua orang sibuk dengan tugasan masing-masing, tiba-tiba kedengaran mak menjerit:

" Ya Allah, apahal la ikan ni jadi macam ni ,nih? tak selera..nak makannya..explorer sungguh!"

Mira bergegas meluru ke tempat mereka. Bila tengok apa yang mereka buat, mira tergelak hampir guling-guling.
v
v
v
v

kesian tiga beradik ni

Hish budak-budak ni, nak kena sekeh betul! Lain yang diajar, lain pulak yang dibuat.

happy time with dam ular
Tengok! main dam ular takde pulak kena ajar banyak kali.. heeee~

p/s: mereka memang kreatif!

Best Comment From Previous Entry : Buat banner saiz 100X100 dengan pantas
Cik Dara said...
tu psllh mira..bila nk join ruang iklan tu,mslh 100x100 plak..nsb baik mira bg tmpt nk tkr..haha

14 komen dari pembaca :

laskar rainbow said...

eheee! sian ikan tu..mata semua dah xde

ika~~ said...

jadi kasim selamat lah ikan2 tilapia tu.ehehe~

Azmi said...

haha mata pun dia buang ke??? haha memang kreatif nasib baik dia tak buat corak batik kat ikan tu

Imzainieyzulkipli said...

hahahhahah.gila scary gila kot nak makan

dayah SnoW Heuka said...

wahhh :O =_=" ta terkata huhu

Aretikz said...

Ala Kassim.. sedih ku liat.. nak nagis pun dah xkuar air mata tu ikan.. yang tingal kuar agaknya minyak ikan kot? haha..

six.september =_= said...

siang ikan memang takbest

♥ Teacher Rinz ♥ said...

kesiannya..
hee..folow me..i folow u

diana said...

wkakaka...
sadis betul la..
terlampau rajin la tu..

mira_nas said...

laskar rainbow: hahah.. habes cacat pancaindera

ika~~: tu pelakon baru pengganti watak kaism selamat

Azmi: nak wat camne..

Imzainieyzulkipli:haha.. terpaksa la tutup mata sambil makan

dayah SnoW Heuka : jangan kata apa2..

mira_nas said...

Aretikz:haha.. takpayah beli minyak kelapa sawit dah

six.september =_=: tahu takpe

♥ Teacher Rinz ♥ :ok

kak diana: huhu... memang.. macam nak mintak upah je diorg tu

rossoneri said...

hahahah boleh pulak cungkil mata ikan tuh

Burp said...

hahaha~ 1st time tgk ikan xde mata time siang.. :P

wawa said...

hahah , kesian ikan tuhh . nasib badannn ~ :D

 

Short and Sweet Copyright © 2012 Design by Ipietoon Blogger Template