Saturday, December 31, 2011

Finally it's my birthday,today!

4 komen dari pembaca

31/12, jam 9.48 pagi pada 22 tahun dahulu merupakan tarikh saya dilahirkan.


Alhamdulillah, Allah masih beri kesempatan untuk saya hidup sehingga ke saat ini. Syukur kepadaNya kerana aku hidup dengan bahagia dengan kasih sayang mak,ayah,adik2, keluarga dan sahabat di sekeliling.

Moga bertambah umur,bertambah lagi barakah dalam hidup ini.


Terima kasih buat kawan2 yang wish birthday saya. :-D


Published with Blogger-droid v2.0.2

Wednesday, December 28, 2011

Tuesday, December 27, 2011

Tahniah Razmin.

0 komen dari pembaca

Walaupun agak terlambat tapi akak nak ucapkan tahniah atas kejayaan

Razmin iaitu 8A dalam PMR.


Walaupun keluarga Razmin bukanlah seperti orang lain, semangat Razmin amat kakak sanjungi.


Semoga berjaya pada langkah hidupmu yang  seterusnya. Kami yang melihat sentiasa cuba memberi sokongan dan dorongan.


Published with Blogger-droid v2.0.2

HOWTOFIX: Semua icon di dekstop sama!

1 komen dari pembaca
Memang gelabah dibuatnya bila semua program dalam desktop hanya boleh dibuka melalui satu program je. Contohnya, semuanya buka guna winamp atau windows media player. Jenuh! Anti virus yang dibeli pun tak mampu nak setel masalah ini.

Taip la macam-macam keyword dan Alhamdulillah, saya terjumpa satu link blog yang bagi panduan untuk selesaikan masalah ini. Tapi, blog ini dalam bahasa Indonesia. Berbelit juga nak faham.Jadi, saya cuba terangkan secara ringkas apa yang saya dah buat.

1. Start > run. Dialog box akan muncul dan isikan dalam field perkataan regedit.

ATAU
Search regedit. Klik yes jika dialog box mengenainya pop-up.

2.  Masuk ke HKEY_CURRENT_USER \ Software \ Microsoft \ Windows \ CurrentVersion \ Explorer \ FileExts \ .exe

3. Delete kesemua folder di bawah FileExts.


4. Kesemua icon akan pulih. Jika tidak ia mungkin kerana anda mempunyai lebih dari satu user. Ulangi langkah yang bagi akaun yang lain jika akaun tersebut mempunyai masalah yang sama.

Warnig: Follow at your own risk.Setakat ini, yang itu sahaja ilmu yang dapat saya kongsi. Lepas dah buat semua ni, run full scan ye. Takut-takut ada virus lain pulak.

Saturday, December 24, 2011

Kuih manja memikat hati

4 komen dari pembaca

Pasar malam di Sg Tapah terasa hambar. Mungkin kerana pembangunan Mydin yang sedang dijalankan, jadi tak ramai yg berjual beli. Ke memang selalunya tak meriah? Entah. Tak selalu pergi.


Mungkin istimewa sikit sebab banyak pilihan buah-buahan. Durian Gopeng selonggok dibeli dengan kesempatan ini. Tapi,apa yang menarik ialah sejenis kuih yang diberi nama kuih manja. Mungkin anda dah pernah makan kuih ni,kan? Apa yang manjanya? Entahlah. Hati asyik terpanggil untuk merasa. Jadi,dua keping not biru dikeluarkan dari dompet mak. Ala, 5 biji RM 1 je,belanja la ye,mak~

Ada dua jenis inti rupanya. Kaya dan kelapa.


Bila dirasa,memang manja gitu. Macam apam bubuh kaya atau kelapa. Sedap sungguh. Kalau anda nak,mai le ke pasar malam Sg. Tapah. Saya tak nak pos!


P/s: Itu la 'power'nya kata adjektif. Peniaga harus bijak menggunakannya. Pesan pengguna bijak ni~


Published with Blogger-droid v2.0.2

Saturday, November 5, 2011

Selamat Hari Raya AIDIL ADHA

4 komen dari pembaca

(kali ni lemang masak sendiri tu)

Assalamualaikum dan salam sejahtera buat pembaca. Alhamdulillah, kita semua masih sihat untuk menyambut hari kebesaran Islam ini;Aidil Adha. Adakah anda melaksanakan Ibadah korban pada tahun ini? Jika ya, baguslah. Jika tidak pun,cubalah selami kisah cinta dan pengorbanan nabi Ibrahim bersempena dengan hari kebesaran ini. Sanah helwah walbarakah, insyaAllah.


Published with Blogger-droid v2.0

Friday, November 4, 2011

Girls' stuff: Penyangkut Beg Tangan Berbunga.

2 komen dari pembaca
Sesetengah perempuan menganggap beg tangan sebagai pelengkap gaya. Ada juga yang menganggap ia sebagai satu keperluan.Macam-macam barang diletakkan di dalam beg tangan tu.Telefon bimbit dan purse memang dah wajib ada dalam tu. Senang sikit nak dikendong berbanding pegang di tangan sahaja.

Tapi, kadang-kadang rasa rimas juga. Bila nak makan, nak kena pegang pulak beg tangan tu. Jadi, miras srasa mungkin penyangkut beg tangan macam dalam gambar kat bawah ni boleh 'free' kan sekejap tangan tu bila nak makan kan.
Entah kenapa gambar ni tak boleh rotate. Sila sengetkan kepala anda ye.

Penyangkut ini boleh dikemaskan menjadi seolah-oleh kunci mangga apabila ingin disimpan.Macam mana nak guna dan simpan bolehlah tengok video di bawah ni.


Pada belakang bunga ni, permukaanya adalah getah yag memberikan geseran pada permukaan meja.

bukan magnet la....
Barangan ini boleh didapati di Cosway, saya tak jual penyangkut ini. Harganya kalau tak dibeli dengan poin RM17.90 Kalau dibeli dengan poin RM9.90. 

p/s: Ada satu lagi barang yang menarik. Nanti saya post lagi.

Thursday, November 3, 2011

Takkan nak tunggu nazak baru nak menyesal?

6 komen dari pembaca
"Kak, dari muda lagi amalkan makan nasi sehari sekali je", tegas mak sambil melihat anaknya ini terus menyuap nasi ke dalam mulut.

"Tapi, lapo la..", ayatku pendek tapi cukup la nak kata aku tak setuju. "Ye la, makan lah selain dari nasi, roti ke, mee ke, bihun ke."

Bukan sama je ke? Menggerutu persoalan itu di dalam hati. Tetapi, apa yang mak cakap tu berasas juga. Biar mula dari muda. Barulah jadi amalan sampai ke tua. Tengok saja statistik penyakit di Malaysia ni. Semuanya mati gara-gara makanan.

Nabi pun menganjurkan, makan sebelum lapar berhenti sebelum kenyang. Lagi pulak, banyak makanan sunnah yang dah pun terbukti boleh jaga kesihatan kita contohnya kismis dan kurma. Kalau ye pun susah nak dapat yang original, dah banyak dah dikomersilkan.

Bab nak menjaga pemakanan pun mesti ada ilmu juga. Jangan jadi bodoh sombong dan yakin diri bila ilmu tak sampai penuh sesudu. Buat malu dan susah diri sendiri je.

Aku makan rileks je walaupun tekanan darah aku dah 200, tak mati pun.
Ala... sekarang la kena enjoy makanan ni semua. Nanti bila dah tua besok aku jaga la makan aku.
Aku rajin buat terapi pe, so makan boleh je apa-apa pun. Ubat doktor pun aku dah tinggal sekarang.
Jangan!Jangan buat alasan bukan-bukan kerana nak elakkan diri. Makanan tu semua masuk ke dalam badan atas pilihan kita. Maksudnya, kalau dah dapat penyakit, jangan salahkan makanan tu, salahkan diri sendiri la. Apsal aku membebel bab makan ni? Ye la, kalau dah sakit, beribadat pun dah tak selesa. Apa kerja pun dah tak boleh buat. Biasa la...manusia ni bila susah baru nak menyesal dan ingat kat Tuhan. Tapi, nilailah sendiri tahap iman tu macam mana. Kan? Kan? Kan?

sumber : Google
Jadi, dari sekarang ye readers, carilah tahu bagaimana pemakanan yang sihat dan paling penting halal. Benda-benda remeh macam nilah sebenarnya nak bentuk keatahanan diri. Takkan nak tinggu nazak baru nak menyesal. Kalau setiap individu buat, paling kurang pun tak susah dah le nak kempen untuk jaga kesihatan. Jimat duit~ 

p/s: maaf, tulisan ini mungkin merapu. Semoga bermanfaat. Terima kasih kerana membaca. Jawapan WW : Nasi + Sup Ayam. Perangat sekali, senang~

Wednesday, November 2, 2011

Nasi Periuk.

9 komen dari pembaca


Cuba teka, nasi apakah ini? Hanya orang kreatif je boleh jawab ni.. hehehe.

Monday, October 31, 2011

Cegah ponteng melalui SMS

5 komen dari pembaca

(sumber gambar: akhbar Utusan; 31 Oktober 2011)


Canggih dah sekarang ni. Kalau pelajar tak datang,ibu bapa akan dimaklumkan.Kalau projek ni berjaya,nanti setiap guru kelas dapatlah iPad.


Published with Blogger-droid v2.0

Sunday, October 30, 2011

Hari Pertunangan Kak Aliah dan Hari Lahir Opah + Mak Long

2 komen dari pembaca
Alhamdulillah. Majlis dah berlangsung dengan baik semalam. Cincin pertunangan pun dah tersarung walaupun sebelum tu terketar-ketar juga. Nervous ye kak? Anyway, tahniah kak. Lagi satu langkah nak memasuki alam perkahwinan. Moga-moga barakah la hendaknya.

Istimewanya majlis ni sebab turut menyambut ulang tahun  kelahiran  Opah dan Mak Long. Tambah meriah gitu dengan kek secret recipe. Moga sihat-sihat sahaja hendaknya.

Opah dan Mak Long - Awet muda gitu..~

Mana gambar orang yang bertunangnya? Maaflah, nampaknya she's being secretive. Even kat facebook pun dia tak upload. Tunggu dah sah dan kenduri bulan 3 la.. Tak gitu.

Handsome little Zahin Farhan~ 

Menangi Samsung Galaxy SII

7 komen dari pembaca
Jom join GA ini da last entry adalah pada 31 Oktober 2011! Sambil-sambil tu boleh la tengok gadget terbaik ikut kategori. Senang la juga nak memilih jika nak beli satu dari pasaran. Klik pada gambar atau sini untuk maklumat lanjut.

Friday, October 28, 2011

Ayam ampap: Sedap,mudah dan sihat.

7 komen dari pembaca

Mira cuti tapi mak kerja. Jadinya, terpaksa la jadi chef. Jadi, mira cari resepi di mesra.net dan jumpa la resepi yang bahan-bahannya dah ada kat dapur. Kalau nak cuba, bolehlah cari 'ayam ampap' kat mesra.net. Senang sangat! Dah tak ada alasan kata tak pandai masak.

p/s: asam keping jangan bubuh banyak sangat. Nanti pelik pula rasanya.
Published with Blogger-droid v1.7.4

Thursday, October 27, 2011

Lagi: Tips Kecantikan.

0 komen dari pembaca
Terima kasih dan selamat mengamalkan tips-tips dalam entry lepas. Mira nak tambah lagi sikit tip yang tertinggal hari tu...Entry hari tu mira tulis apa yang ingat je. Maaf ye~ Kalau tak tulis..tips-tips tu asyik berlegar-legar dalam minda...huhu.

Sambungan tips:

1. Jika anda mempunyai resdung, elakkan pakai bedak kerana debu bedak akan membuat resdung anda bertambah teruk. Bolehlah ganti dengan uv stick je.

2. Jika kulit anda berjerawat,elakkan pakai foundation sebab liang kulit anda akan mudah tersumbat dan menambahkan risiko jerawat. Ada juga yang berpendapat,umur 25 ke atas barulah kulit sesuai untuk pakai foundation.

3. Hujung rambut kita ada minyak. Oleh itu,elakkan terkena pada kulit muka untuk mengurangkan faktor pertumbuhan jerawat. Sebaiknya,ikat rambut sewaktu tidur untuk elakkan rambut terkena muka.

4. Kebanyakan produk dari Thailand mempunyai kepekatan bahan kimia yang tinggi. Oleh itu, berhati-hati memilih produk dengan membaca terlebih dahulu labelnya.

Wednesday, October 26, 2011

13 Tips Mudah Menjaga Kecantikan... Jom Cantik!

5 komen dari pembaca
Hari Ahad yang lepas sempat ke Program Jom Cantik di Medan Klebang Restu.. Jadi, mira nak kongsi sikit la tips-tips yang mira dah dapat waktu program tu. Tips ini boleh digunakan sama ada lelaki atau perempuan ye...

Tips kecantikan;

1. Minyak pada wajah pada waktu pagi adalah sesuai untuk tujuan urutan muka. Oleh itu, sebelum mencuci wajah, eloklah urutan dilakukan terlebih dahulu. Kalau tak sempat buat tiap-tiap pagi, buat lah waktu pagi hujung minggu.
sumber:berita mingguan.
Humming massage (sumber : Japanese magazine)

2. Sebelum mencuci muka, jangan basahkan wajah anda kerana minyak pada wajah dan air tidak bercampur. Cara yang betul adalah dengan mencuci tangan terlebih dahulu kemudian membuihkan sabun pada tangan dengan air yang minima. Barulah muka betul-betul bersih.

Monday, October 24, 2011

Kartun Nabi Nuh yang menyesatkan kanak-kanak Islam

1 komen dari pembaca
Kartun mengenai nabi Nuh yang telah disiarkan di *** * telah memaparkan secara musikal kisah pembinaan bahtera sehinggalah tamat bencana banjir tersebut. Di dalam perjalanan cerita,dikisahkan bahawa isteri serta anak-anaknya turut menaiki bahtera tersebut walaupun jelas dalam Al-Quran bukti keingkaran mereka. Apa yang memeranjatkan lagi, animasi ini juga telah dialih suara ke dalam Bahasa Malaysia. Dalam perjalanan, 'Nabi Nuh' tersebut telah berdoa bersama anak-anaknya sambil menyanyi-nyanyi. Akhirnya, bahtera itu berlabuh di atas pokok!

Dah macam Santa dah...
Isterinya... siap tolong check lagi.

Saturday, October 22, 2011

Jalur lebar dalam smartphone.

0 komen dari pembaca
Ada smartphone tak? Tak ada pun takpe... teruskan membaca.
Baiklah~ Entry ini khas untuk orang yang tak berapa sangat penting dan mempunyai smartphone tapi tidak melanggan sebarang pelan internet, walaubagaimanapun melanggan jalur lebar.
Ha... cukup tak kriteria tu.. tak cukup pun boleh baca juga, teruskan.

Sebenarnya, nak bagi taw pada yang tak taw cara-cara untuk menetapkan setting sim broadband supaya boleh melayari internet dengan menggunakan smartphone.

1. Mula-mula, shut down dulu phone tu elok-elok dan tukar main sim kepada sim broadband.

2. Lepas tu..., tengok video kat bawah ni ha...



3. Kalau nak tukar balik kepada main sim, pastikan shut down phone elok-elok. Kalau phone tak dapat detect sim, 'Restart the phone'.


Ok. Harapnya bergunalah tips ini. Saya pernah cuba cara ini pada Xperia X10 mini dan Xperia X8. Smartphone yang pakai Android sebagai Operating System pun rasanya boleh pakai setting ini. Selamat mencuba.

Sunday, October 16, 2011

Blog for sale.

0 komen dari pembaca
If the title led you here...this is just a joke. By the way,in this short entry, l just want to express my gratitude for those who have been visiting this
page... Thank you.

With love,
A.I.N.L.H
Published with Blogger-droid v1.7.4

Wednesday, August 24, 2011

Saya tak sedar rupanya saya dah ada pekerjaan!

3 komen dari pembaca
Semangat betul adik mira yang dah umur 12 tahun ni nak buat IC. Birthday dia 10/8 jadi dah lama jugak lah dia tunggu. Sebagai kakak yang baik, mira pun setuju sahaja bila mak minta bawa dia ke sana. Dah sampai di kaunter, perkara pertama mesti lah nak kena isi borang, kan? Jadi, kami pergi la duduk kat sofa dan meja untuk mengisi borang tu. Mak minta mira tolong isikan dan mak hanya lengkapkan di bahagian waris. Tiba-tiba datang seorang wanita Melayu membawa borang dan surat beranak duduk sekali.

Dah selesai isi borang, mak terus bangun ke kaunter. Mira pula just stay kat situ. Wanita tu pun terus mengulur borang dan surat beranak sambil berkata.

"Isi borang ni,boleh?"
"Saya?" mira tanya dia balik sambil tercengang-cengang.
"Kenapa saya?"
"Tak biasa isi eh" berubah muka dia. Cover agaknya.

Mira pun bangun dari situ dan ke tempat lain. Aik? Apsal tiba-tiba nak suruh aku? Amboi, sedap nak buli-buli orang pulak. Bukan dalam bahasa alien pun borang tu sampai tak reti nak isi. Mengomel jugak dalam hati bulan-bulan puasa ni. Ish3.. Astaghfirullah. Mungkin dia fikir mira ni salah seorang pekerja JPN kot. Sebab tu la dia main sua je. Jawatannya: Pegawai Pengisian Maklumat. huhu.. pandai-pandai je.

Tak lama lepas tu..

"Dik, tolong isi borang boleh ka? saya tak reti la mau isi.."
"Aaa... aaa ok"

Haih??? mai pulak uncle ni minta tolong isi borang. Tapi ada ampun jugak lah sebab mungkin dia tak berapa pandai Bahasa Melayu. Isikan jugaklah borang tu. tapi... sorry uncle, rasanya tak tulis full name cucu uncle tu. Yela, first time pun nak tolong tulis nama Indian. Huuuu..

Bukan tak nak tolong yang wanita melayu tu. Tapi kalau dia mintak tolong dengan sertakan perkataan 'tolong' dalam ayat ...mungkin mira akan lebih tergerak hati nak tolong. Lain kali siasat dulu, jangan main redah. Kan dah malu sendiri.

p/s: satu hari mira gelak bila teringat mira tanya dia balik.. "Saya?... kenapa saya?"

Tuesday, August 23, 2011

Mak cik hampir bogel merayau di pasaraya.

2 komen dari pembaca
Petang ini hujan lagi. tapi mira gagahkan juga nak pergi shopping cenderahati untuk sekolah. Hadiahnya sudah dijumpai, nak cari pula craft pen untuk tulisan kenang-kenangan. Hajat hati mahu mencari pen-pen itu di pasaraya. Harapnya ada..lah! Sambil menapak, terkejut lihat seorang mak cik ni... Mak cik? Er.. boleh panggil opah dah ni, beruban, berkedut.. berciri lebih kurang sama dengan opah-opah sedunia yang lain. Cepat-cepat mata dilarikan ke arah lain. Isy...gile agaknya orang ni. Bulan puasa ni la dok buat perangai tak senonoh!

Sambil istigfar dalam hati, mira dan adik terus naik tingkat atas sekali bangunan pasaraya tu. Sambil mencari-cari pen yang dihajatkan, tiba-tiba opah ni tadi menjerit-jerit...
"FOR WHAT CASE?"
Tersirap juga darah ni mendengar jeritan dia.Wah2.. boleh tahan makian opah tu dalam bahasa Inggeris. Tak lama lepas itu, kelihatan guard naik ke atas dengan muka yang berang sambil mengarahkan rakannya  mengepung dan menghalau opah tu.Dia juga turut meminta no balai polis berdekatan daripada pekerja-pekerja di situ. Opah tu sepatah pun tak memaki dalam bahasa Melayu,  Sudahnya, opah itu dibiarkan dengan alasan opah itu hanya ingin membeli barang. Pekerja-pekerja kat situ semuanya tak boleh buat apa-apa tindakan. Suasana memang sangat tegang. Semua orang kat situ terutamanya pekerja-pekerja berkerut muka.

Tapi apa munasabahnya mira nak bagitaw korang semua ni. Macamlah kat tempat korang tu takde orang-orang hampir bogel ni, kan? Kes opah ni special sikit. Dia pakai short skirt dan top yang jarang dan nipis tanpa pakai undies.. senang cakap tak pakai bra la... memang transparent habeh. Kalau lelaki yang beriman,ada juga tunduk pandangan, tapi yang hidung dan mata belang , dok ambil kesempatan menjamu mata. Paling sedihnya, bila dapat tahu opah itu sebangsa.. mungkin tak seagama atau murtad? Nauzubillah!

Mira nak cakap sesuatu kat opah:
Walaupun semua orang ada hak dalam negara berdemokrasi ni, tapi tak bermakna kita sesuka hati buat apa yang kita suka. Kita hidup dalam komuniti manusia yang perlu ada nilai hormat-menghormati sensitiviti orang lain. Kita masih ada nilai ketimuran yang harus kita pegang. Mira harap opah sempat berubah dan bertaubat sebelum MALAIKAT MAUT datang menjalankan tugas. Dia takkan melengahkan  atau mempercepatkan suruhan Allah untuk mengambil nyawa kita. 
Sejauh mana kita boleh berkiblatkan omputih? Tepuk dada tanyalah iman.

Hari-hari pergi berperang.

0 komen dari pembaca
Dealing with myself is not even easy. Hakikat manusia yang punya cita rasa, pasti ada sahaja benda tak kena. My old self selalunya akan terus vent out  apa yang terbuku di hati. Kalau hati tengah senang hingga tak sedar senyum ke telinga tapi kalau tak suka dan marah tak sedar 'tersembur' pun ada. Ah.. sengsaranya orang di sekelilingku. Huh! baru tahu?

Di dalam semua situasi, selalunya hati, emosi dan akal yang berdamping dengan iman akan beperang hebat lebih-lebih lagi apabila ditimpa musibah. Mungkin luar sahaja nampak tenang namun dalam diri ini Allah sahaja yang tahu hebatnya nafsu,emosi dan akal berperang. Mana tidaknya, nafsu hanya ikut apa dimahukan,emosi mahu ikut apa yang dirasa. Cuma akal yang didampingi iman hanya beridiri sendirian melihat tamaknya nafsu dan hati. Salah siapa yang selalu kupersoalkan.Entah...cuma mampu termenung mengenangkan semua ini. Doa yang penuh pasrah sambil mengharap keberadaanNya disisku:

Ya Allah, Kaulah yang datangkan sesuatu dan sesorang itu dalam hidupku, maka Kau jualah yang membawa pergi semua itu dariku. Maka, berikanlah aku petunjuk, ketabahan dan ketengan menghadapinya moga di akhir perjalananku nanti,aku dapat bertemu denganMu di dalam redhaMu

 Alhamdulillah, Ramadhan kali ini dapat juga menjadi medan tarbiyah buat diri. Walaupun mungkin hanya sedikit namun amat bermakna.

p/s: hari-hari berperang begini.. sengsaranya hanya Dia yang tahu~

Saturday, August 20, 2011

Kad Raya NZ dari Abg Adriad yang hensem~

1 komen dari pembaca
Ye! Saya memang dah lama menyepi diri dari dunia blog dan sah2nya dah lama tak masuk contest atau giveaway~
 Alang-alang ternampak ping blog yang macam memang best.. terus je nak rasa nak join. Mana lah tahu boleh dapat kad raya dari New Zealand, kan?Kalau kawan2 nak join, cepat-cepatlah join contest ni sebab tarikh nak join just dari

20 Ogos - 25 Ogos.



Actually, the blogger is my senior di IPG KSAH. Sekarang dia kat NZ, belajar TSEL dan dia memang hensem pun.
Dah berpunya ke tak.. silalah tanya sendiri kat tuan punya badan. Saya hanya tahu dia hensem je..kah3 membodek bukan main lagi. Kalau nak tahu lagi details pasal GA ni, macam mana rupa kad rayanya, sila la klik kat gambar di bawah. Gambar kat bawah ni memang gambar beliau.. haaaa.. hensem kan.. cakap tadi tak caya. Apa lagi... klik la gambar kat bawah ni untuk ke entri tersebut. Best of luck, ok~

p/s: hurm.. saya takde kat Malaysia kalau abg nak contact saya 26/27 hb tu.. sampai la 3hb (huhu.. bajet konfem menang je) Anyway.. hopefully ada rezeki la~

Download Closed Caption (CC) dari Youtube

1 komen dari pembaca
Susah kan kalau nak download video tapi subtitle pakai closed caption(CC). So, memang ada cara nak download CC tu. Just pergi page ni dan anda akan dapat macam kat bawah ni.

Then, masukkan URL tu dalam field > Download. Lepas tu akan keluar dialog box , so pilih save ok. Format subtitle adalah .srt.
Mira pernah cuba guna dengan  browser Google Chrome, Mozilla Firefox dan Internet Explorer. Nampaknya Internet Explorer je yang compatible.

Macam mana nak guna? Untuk memudahkan fail subtitle tu dibuka secara automatik pada masa akan datang. rename fail subtitle tu ikut nama video tu. Contoh:

video: KLGangster.flv
subtitle: KLGangster.srt

Paling senang, buka player. Play video dan drag je subtitle tu bila video dah play. Ok, selamat mencuba~

Thursday, August 18, 2011

Going back home!

0 komen dari pembaca
Finailly,it's time for me to go back home..
Getting tired of all things around me,gladly, I have some time to refresh.

I hope all of you guys happily spend your precious time during this remaining Ramadhan and Aidil Fitri.
Published with Blogger-droid v1.7.4

Monday, August 1, 2011

Ahlan Wasahlan Ya Ramadhan~

6 komen dari pembaca
Gembiranya aku akan kedatanganmu, Ramadhan~ (cr to Google Image)

Memperbaiki diri sendiri adalah lebih mudah dan selamat berbanding mengubah orang lain. Moga Ramadhan kali ini menjadi medan tarbiyah yang lebih baik dari sebelum ini.

Sunday, July 31, 2011

Ashraf Hafiz (Aleesha Farhana) meninggal dunia

0 komen dari pembaca
Sudah kecoh kesnya bertukar jantina dan menggegarkan Malaysia dengan permohonannya menukar nama. Walaupun gembira kerana bebas dari tubuh lelaki,realiti tetap realiti. Nama Ashraf Hafiz tetap tidak boleh ditukar kepada Aleesha Farhana.
Baru-baru ini ada berita mengatakan yang beliau masuk ICU kerana serangan jantung.. Berikut berita dari Oh! Media :

Lelaki gagal tukar nama kepada perempuan meninggal dunia

KUALA TERENGGANU – Mohd Ashraf Hafiz Abdul Aziz, yang gagal dalam permohonan menukar namanya kepada Aleesha Farhana, meningga dunia ketika dirawat di Unit Rawatan Rapi (ICU) dunia ketika dirawat di Unit Rawatan Rapi (ICU) Hospital Sultanah Nur Zahirah, di sini, 5 pagi tadi (semalam) Hospital Sultanah Nur Zahirah, di sini, 5 pagi tadi Hospital Sultanah Nur Zahirah, di sini, 5 pagi tadi(semalam)

Moga-moga dia sempat bertaubat dan kita yang masih hidup ni ambillah pengajaran dari kes ini.
Published with Blogger-droid v1.7.4

Wednesday, July 27, 2011

Word less today~

2 komen dari pembaca


Hope today is better than yesterday and tomorrow even better than today.

Tuesday, July 26, 2011

Macam mana nak ajar?

0 komen dari pembaca

Pengalaman jadi guru hidup. Ye,memang betul. Tapi terfikir tak,walaupun seseorang tu banyak pengalaman, changes just not take place.

Pernah rasa tak nak ajar diri sendiri :

-Fikir dahulu sebelum cakap.

-Jangka perasaan orang lain terhadap apa percakapan dan perbuatan kita

- berhenti duduk di zon selesa je.

-Jangan ambil kesempatan atas kelebihan orang lain.

-Jangan cakap tak serupa bikin.

-Tak pentingkan keselesaan diri sendiri

-... Banyak lagi kalau nak senarai..

Kita kena ingat,what we give to others,we'll get back. Jadi,ingat, paling kurang2 pun,pengalaman tu boleh bentuk peribadi dan personaliti kita. Jangan expect semua orang boleh terima perbezaan,tapi yang berbeza tu kena sedarlah. Mungkin berbeza kita sudah cantik untuk kita tetapi buruk di mata orang lain..

Location : Jalan Kuala Ketil, Taman Seri Impian, 08000 Sungai Petani, Kedah,

Location : Jalan Kuala Ketil, Taman Seri Impian, 08000 Sungai Petani, Kedah,

Monday, July 25, 2011

Testing blogaway.

0 komen dari pembaca

Pengguna android di kalangan blogger mungkin tercari-cari aplikasi yang membolehkan kita update terus blog kita dari phone.

Key in sahaja keyword 'blogaway'dan download ke phone anda..happy blogging!

Location : Jalan Kuala Ketil, Taman Seri Impian, 08000 Sungai Petani, Kedah,

Location : Jalan Kuala Ketil, Taman Seri Impian, 08000 Sungai Petani, Kedah,

Thursday, July 21, 2011

So pity

0 komen dari pembaca
Pity..
yeah.. it's for you
these sympathies..

Even i'm not happy that I'm being all alone
to the point I cried out of my heart..
the more is..
I pity you who cannot stop clinging around your friends
so.. you'll get what you wanted..
Even worse.. you'll be around who give benefits to you
and throw them when they are not needed

Again.. I pity you
Even though I'll be the last person
who people call to be part of them
yes, I pity you
they just take you in
to stop you from grumbling
to the point
that even the patience me could not stand...

Yo are so pity
when you have something more than us..
you could not less or more
be with others who behind you..
you turn to others who have same level with you

Don't you feel
these sympathies?
Don't you ever reflect what you did?
Don't you feel ashamed of yourself?
So pity..
it's you.. who are being pitied..
I pity you
who cannot understand you yourself..

p/s: this is just finger_exercise ... nothing more than that..

Saturday, June 4, 2011

Karnival Upin dan Ipin di Ipoh~

8 komen dari pembaca
Bersusun banner Upin dan Ipin sepanjang jalan di Ipoh ni. Rupa-rupanya ada Karnival Upin Ipin sepanjang 3 - 5 Jun 2011 oleh Les’ Copaque Production Sdn. Bhd.. Tempat berlangsungnya karnival ni adalah di Stadium Indera Mulia Ipoh. Ha... hari ni dah mula la.


Pagi tadi, mira dan keluaga pergi pasar tani dekat dengan stadium. Jadi, dah alang-alang menyeluk pekasam, biarlah sampai ke pangkal lengan, ye dak? Hehe, mana taknya, pergi pasar tani tu pun lambat, sampai pun  nak dekat pukul  10 pg dan acara plak memang mula pukul 10 Pg. Banyak juga acara menarik. Tak larat nak tulis, Boleh tengok gambar kat bawah, hehe

Friday, June 3, 2011

Alat Pengesan Penipu

1 komen dari pembaca
Menipu, ditipu dan tertipu bukan suatu perkara yang luar biasa. Kalau ditanya kepada 10 orang : Adakah anda seorang penipu? Sudah semestinya jawapannya tidak. Tapi, saya ada alat untuk kesan orang yang menipu ni. Sebelum tu, kita fahami dulu macam mana otak penipu ini bekerja bila dia nak menipu.

Apabila menipu, otak manusia bekerja dan lebih banyak aktiviti yang berlaku pada sebelah kiri. Untuk menipu atau memutarbelitkan sesuatu, ia perlu menyamakankannya dengan memori dan berfikir secara logik. Otak kiri juga adalah otak yang memproses pemandangan di sebelah kanan. Maka, sebab itulah, apabila seseorang itu menipu, secara tidak sedar, dia akan melihat ke kanan. - Mr Brain.

mata akan melihat ke kanan secara tidak sedar (image dari Drama Mr. Brain)
Jadi, nak tahu orang tu menipu atau tidak, pandanglah matanya ketika dia sedang bercakap. Kalau dia pandang ke kanan, mungkin dia sedang menipu. Ha.... tak payah beli pun kat alat pengesan penipu. FREE je. Ate... kome kan suka hat pree ni. Selamat mencuba. Tapi ingat,tak elok menipu. Menipu kan amalan golongan munafik.

p/s: Saya ambik tips ni dari drama jepun Mr Brain lakonan Takuya Kimura. Boleh tengok trailernya kat bawah ni. Seronok dan dapat pelajari sesuatu darinya.

Thursday, June 2, 2011

Nak buat macam mana? Ia memang menjengkelkan.

11 komen dari pembaca
"Mira.."
"ye.. awat?"
"watpe? dah mamam?"
"er..mamam tu apa?makan?
"ye, dah ke?"
"dah"
"dah solat?"
"dah"
"watpe ni?"
"takde apa..."
"yela.. watpe?" 

My..my.. rasa macam nak lempang saja orang yang dok tanya mcam ni. Makin dilayan makin membara rasa hati. Rasa menyampah pun ada. Sekali boleh la macam ni. tapi, bila hari-hari rasa macam nak muntah. It's not about concern anymore. It's disgusting! Yeah, DISGUSTING and ANNOYING!

It's no exception even your face ..err.. ok la. Mungkin ada yang seronok orang tanya buat apa, dah makan ke, dah solat ke? Tapi untuk saya, those trivial things tak perlu tanya bagi saya yang berumur 22 tahun ni. Saya tahu jaga diri, dan saya tahu saya perlu jaga hubungan saya dengan tuhan saya.

Maybe anybody will say, that's cute to use such word. Buat apa > watpe?
But, I'm sorry. It's not for me. At least.

Tak menyampah ke dengar laki umur 20-an cakap pelat macam budak umur 4 tahun. Kalau saya rasa macam nak lempang je. Sekian.

p/s; Mix the languages. Tapi saya pakai ayat penuh. So?

Wednesday, June 1, 2011

Periksa tahap kesihatan diri anda dengan lihat anda punya n@%&is

2 komen dari pembaca
Ohh.. ok.. memang lama dan bukan sengaja menghilang diri. Well.. bukan ada orang concern pun kat blogger cikai macam saya ni.. hehe

Kali ni nak kongsi satu maklumat dengan anda.. macam mana nak tahu tahap kesihatan badan kita.
Mungkin ada yang tak perasan, atau langsung tak tahu. Sampai dah tak larat baru la nak pergi jumpa doktor.

Satu cara nak tahu tahap kesihatan anda ialah dengan lihat pada n@%&is anda. Apa benda tu ye? hehe..  sebenarnya, najis. Kalu tak faham... er.. tengok tahi sendiri lepas qada' hajat.

Kalau SIHAT, bentuknya macam pisang dan warnanya kuning keemasan. Kalau bulat-bulat ke, terus takde bentuk ke tak sihat lah tu.Kalau sembelit, lagi haru. Ada la yang tak kena dengan badan kita macam tu.

Sihat itu satu kekayaan dan cara menjaga kekayaan ialah dengan jaga pemakanan. You are what you eat, kan? Lagi pula, badan cergas, minda cerdas.

cr to Google

Thursday, May 12, 2011

Accidently... deleted

2 komen dari pembaca
Dari pagi tadi tak dapat log in.. then bila boleh tiba-tiba rasa nak tukar template..
yang harunya boleh tersilap tekan delete widget..habis dengan shoutbox sekali terdelete..
sorry kepada blog yang mira dah senaraikan dalam bloglist.. InsyaAllah akan dijejaki semua
sekarang tengah busy sikit untuk exam so.. update pun jarang.. blogwalking lagi la
doakan saya ya dapat flying clours untuk exam ni ye.

wassalam

JANGAN BACA,..nanti STRESS

1 komen dari pembaca
tengok kertas...STRESS
tengok buku... STRESS
tengok bawah...STRESS
tengok atas lagi lah.. STRESS
dengar orang mengeluh,merengus pun... STRESS
kalau kesabaran takde.. aku pun ikut STRESS
STRESS kan kalau asyik2 STRESS..
buat aku jatuh sakit..
sakit hati

Lebih baik cari benda yang buat kita tak STRESS
bila tempat tu STRESS
keluar supaya tak STRESS
bila tengok orang STRESS
jauhi orang tu supaya kita pun tak ikut STRESS
siapa yang nak STRESS
siapa pula yang sengaja tempah STRESS
tanya lah diri sendiri yang tengah STRESS tu..
baik ke STRESS ni untuk aku?
STRESS aku ni buat orang lain ikut STRESS sama ke?
STRESS boleh tolong aku siapkan kerja dengan hati gembira?
ahhhhh... STRESS!.. berhentilah.

S -senyum
T-tak
R-risau
E- emosi
S - selalu
S - ??????
I promise..no one will get hurt (image credit to Google)
p/s: senyum.. tak perlu kata apa-apa.. oh yeah..

Sunday, May 1, 2011

Laptop asyik kelipok gara-gara IDM

4 komen dari pembaca
Arghh!.. mahu sasau.. baru je tulis ayat hipotesis sudah terpadam secara tiba-tiba laptop ni.

Sebelum tu, ada dialog box pasal IDM CC extension, tak sempat nak tekan yes ke no ke.. dah dia padam sendiri.

Adoi la labu, tak tenteram dibuatnya nak pakai laptop ni.

Haaaa.. kalau ada sesiapa yang ada masalah macam ni, tak susah kalau nak elak benda ni dari berlaku lagi. IDM ni compatible dengan Mozilla Firefox (kalau ada dalam laptop anda la).

Jadi, untuk mengelakkan masalah ni berlaku di masa hadapan, disable saja add-ons IDM untuk Mozilla Firefox tu.

Tahu ke macam mana? Mula-mula pergi kat tool > add-ons> pilih IDM CC > disable dan Restart firefox
Pastikan keluar dialog box macam ni untuk disable IDM CC tu (cr to Google Image)

Lagi elok, tutup terus kat tray icon tu kalau tak guna. Mengacau je. Oh ye, saya asyik cerita pasal IDM ni, tahu ke apa bendanya. IDM tu singkatan dari Internet Download Manager. Sangat berguna untuk download file macam video, audio ataupun document.
Ok. That's a simple tip for today. Selamat Hari Pekerja.

p/s: harap la laptop ni tak kelipok lagi. (kelipok = kelip-kelip > ini adalah bahasa daerah /loghat Kedah. Maaf kalau salah)

Saturday, April 30, 2011

Tutorial: Update blog dari Microsoft Word

4 komen dari pembaca

Mungkin ada di antara kita yang hanya menganggap Microsoft Word ini cuma digunakan untuk menaip surat, karangan dan tak boleh pon nak guna untuk benda-benda lain. Sebenarnya word ni pon boleh digunakan untuk update blog kita juga. Caranya macam mana?

1. Mula-mula buka word dulu dan pilih new.

Pilih la, new blog post

2. Kemudian, register la akaun anda. Kalau tak register, macam mana nak publish, ye dak?

3. Lepas tu pilih la provider blog masing-masing. Kalau pakai blogger pilih la blogger. Untuk pengguna wordpress pun ada.

4. Lepas tu masukkan user name dan password. Then, word akan contact account kita, dan kita boleh start blogging.

Pada yang dah cemuh nak log in asyik lambat, tak pon dah jemu dah tengok laman nak publish tu, boleh je mengarang dari word.

Oh ye, kalau ada sesiapa yang nak tolong saya macam mana nak set picture option tu.. bagi tahu ye. Surrender dah bab ni, tak faham macam mana nak cari image provider.

Friday, April 29, 2011

Kenal dulu erti perkahwinan

1 komen dari pembaca
dapat buku nota~

Alhamdulillah... hati ini sangat bersyukur kerana dilorongkan Allah untuk menghadiri kursus pra-perkahwinan yang bermula pada hari ini. Ya, umur saya baru 22 tahun dan insyaAllah... saya juga akan melalui saat-saat itu. Anda rasa terlalu awalkah? Mungkin ada yang terasa sedikit janggal melihat anak-anak muda baru mencecah usia 20-an sudah mula bertandang ke majlis sebegini.

'aku tidak bersedia'

'muda lagi lah'

'nanti lupa pulak'

'nak pergi dengan pasangan la... tapi dia tak nak sekarang'

'ala... belajar lagi la... nak kahwin pon lambat lagi'

'nanti aku nak kahwin baru pergi,, biar melekat sikit ilmu tu'

Ini adalah antara beribu 'alasan' muda-mudi terutamanya siswa-siswi  bila diajak bertangdang ke majlis itu. Tak kurang juga yang beranggapan orang yang pergi kursus kahwin awal ni.. dah gatal dah!

Friday, April 1, 2011

[Tutorial]: Tambah Penulis Blog

4 komen dari pembaca
Bagi yang tidak berkesempatan untuk update blog mungkin akan terfikir untuk buat ajak orang lain menulis untuk blog anda. Selain dari memberi email dan password, ada alternatif lain yang boleh digunakan iaitu sistem lain di mana anda sebagai admin dan rakan anda cuma ada akses untuk menulis sahaja.

Caranya mudah sahaja:

1. Log in > dashboard > settings > permission.



2. Add author dan masukkan email rakan anda tersebut. Pastikan email rakan anda adalah gmail.Jika rakan anda tiada akaun gmail, mintalah rakan anda itu untuk sign up bagi tujuan ini. =)

Tuesday, March 29, 2011

Lebih bijak dari pencuri

3 komen dari pembaca
Kes jenayah kadang-kadang tidak boleh disangka-sangka. Mungkin tak sangka orangnya, tak sangka sebabnya dan tak sangka caranya. 'Tak sangka' itu inilah kadang-kadang mendedahkan kita dengan risiko jenayah dari orang lain. Paling sinonim dengan asrama ialah masalah kecurian, yang lain-lain bukannya tiada tetapi mungkin jadi 'hidden case' sebab tidak melibatkan orang lain.

Mencuri ini berbeza bagi setiap peringkat. Contohnya, kalau di sekolah rendah, benda-benda yang dicuri mungkin hanya pensel dan pemadam tetapi di institusi tinggi, barang-barang yang dicuri lebih berharga seperti laptop, telefon bimbit serta dompet.

Kecurian ini melibatkan 'rampasan pemilikan' sesuatu material yang bukan hak orang yang mencuri. Walau apa pun alasan orang yang mencuri, perbuatan itu tetap dikira sebagai jenayah. Cara mencuri pula, dah makin kreatif. Dulu, kalau dah kunci pintu terasa selamat. Sekarang, dah kunci pintu, kena sorok lagi kunci tu supaya tak dikait dari tingkap.

Kalau yang duduk di asrama, jangan lupa kuci pintu sebelum tidur. Taktik pencuri sekarang ni macam-macam, dia akan cuba buka pintu pada pukul lebih kurang empat pagi. Tak pon, pergi toilet lima minit je, semua dah hilang. Siapa yang tak kunci tu, kira nasib tak baiklah. Nak tangkap pencuri tu bukan senang. Dia dah ada strategi yang tak terkesan. Kalau tak, macam mana boleh berani nak jadi pencuri, ye dak?

Elakkan diri jadi mangsa, analisis tempat kediaman anda agar tiada peluang pencuri nak ambil barang-barang anda. Jadikan rutin untuk melihat sekeliling rumah dan pastikan pintu serta tingkap ditutup dan dikunci. Sekurang-kurangnya anda dah lakukan pencegahan. Tidaklah rasa marah terhadap diri sendiri sebab dah buat yang terbaik kalau terjadi juga kecurian.

kunci laptop

ikatnya di jeriji tingkap
itu je lah yang saya mampu.. anda?

Friday, March 18, 2011

'Cheque return. Awak faham apa saya cakap ni?

8 komen dari pembaca
Alhamdulillah, bila semak malam tadi, cek dari nuffnang dah 'clear' pon.
Tapi ada juga halangan nak 'clear' kan cheque tu.
carian google, tak sempat nak tangkap gambar.

Dalam dua hari lepas, mira ada terima call dari bank.

"Hello, ini Amiratul Iqamah ke?"
"Ha, ye saya,"
"Datang ke bank, ambil cheque return"
"haa....", mira macam tak pasti apa la dia suruh ni,
" Datang ke bank kat depan ni, pergi ke kaunter, kata nak ambik 'cheque return', awak faham cakap saya?"
"aahh.. ok2"

Termangu-mangu juga, tapi nasib baiklah bank tu cuma di seberang jalan. Terus je keluar dan pergi ke bank. Walaupun tak berapa arif, tapi nanti dah sampai tanya je la. Kalau malu bertanya, sesat le kan? Kan?

Thursday, March 17, 2011

Dah dapat pon cek dari nuffnang!

1 komen dari pembaca
Alhamdulillah..dah dapat pon cek dari nuffnang.Walaupun tak banyak macam blogger otai tapi kira ok la kan..kalau perasan..blog ni dah tiada iklan nuffnang . Just main says dengan churp churp je. Mungkin bila terbuka hati baru nak letak balik iklan nuffnang,anyway,tq ye~

Wednesday, March 16, 2011

PhotoEntry:RFC di Ipoh

7 komen dari pembaca
Maaf..hal yang lebih penting dalam hidup banyak didahulukan dari aktiviti blogging. Tapi..kembalinya saya untuk berkongsi berita gembira terutamanya untuk warga Ipoh. Satu cawangan RFC dah dibuka di Ipoh. Masa beroperasi:
 Isnin- Ahad
(10.30 a.m - 11.00 p.m)
Hari jumaat akan tutup dari 1.00 p.m - 2.00 p.m untuk solat Jumaat.

Tak susah kalau dah tahu lokasi Billion di Silibin ni.. Sila la lihat peta di bawah.

snap dari Google dan tambah sikit

Oleh sebab sederet bangunan tu bangunan baru, RFC tak masuk Google Maps lagi. Lokasinya pula agak tersembunyi sikit tapi nak kawasan nak parking kereta banyak. Kalau dah jumpa Billion Taman Alkaff ( taip kat Google Maps ye) di Silibin ni sila tengok pula  arah yang saya cuba tunjuk di bawah melalui gambar. Harap-harap faham la ye.

Tuesday, March 8, 2011

realiti tak semestinya indah belaka

10 komen dari pembaca
Kali ini sengaja merantau di tempat orang untuk aktiviti PBS. Setiap kali PBS, sekolah mestilah yang berlainan. Selalu yang kita belajar, sepatutnya keadaan realiti akan hampir dengan teori. Namun, manusia yang lemah dan lumrahnya 'lupa' menjadikan realiti jauh-jauh meminggiri realiti.

Kalau nak diikutkan 3 kali PBS ni, tekanan masing-masing berlainan. Almaklumlah, masih baru nak menceburi bidang profesion ni, masih banyak tunjuk yang perlu dipelajari dan diberi tunjuk ajar.

Yang termampu buat masa sekarang, hanyalah buat yang terbaik. Impression negatif orang tak boleh nak elak, tapi takkan nak pergi mengampu pulak nak hidup selamat, kan? Sabo je la..

cr to Google




Walaubagaimanapun, semangat tak boleh patah hanya semata-mata dengar cakap orang, ye dak? Future is in our own hand. Sekian.

Saturday, March 5, 2011

Kini di Negeri Sembilan

4 komen dari pembaca
Maaf! Beribu maaf mahu kuucap.
Tak sempat langsung nak jenguk blog sendiri.
Alhamdulillah... sekarang sudah tiba di Negeri Sembilan atas urusan menjalan PBS
ataupun Pengalaman Berasaskan Sekolah.

Doakan semuanya berjalan lancar ye.

Monday, February 28, 2011

Apple MacBook Air Percuma!

3 komen dari pembaca
Bukan tipu dan bukan main-main ye..

kat bawah ni mira qoute dari page kat fb..

Peluang untuk anda memilki Apple MacBook Air secara percuma daripada DealMates Kuala Lumpur. Mudah sahaja, apa yang anda perlu lakukan hanyalah login menggunakan akaun Facebook anda atau register di DealMates Kuala Lumpur.



Kemudian klik BUY untuk Apple MacBook Air, jangan risau tiada sebarang transaksi akan dilakukan. Kerana ianya adalah satu cabutan bertuah yang akan dilakukan dan akan diumumkan pada 8 Mac 2011 ini.


Penyertaan akan akan diberikan satu certificate number (lebih kurang macam ID) di email anda apabila sudah cukup kuota penyertaan dan cabutan bertuah akan dibuat berdasarkan certificate number yang anda dapat. Seorang hanya layak mendapat satu certificate number sahaja.



Apa tunggu lagi, sertai sekarang juga, hanya klik link yang diberikan  dan klik BUY. Peluang untuk anda memiliki Apple MacBook Air masih terbuka. jom join!

Jom join..mana tahu kot2 boleh menang ke..

p/s: sori.. nak cepat ni.. busy betul lah!

Sunday, February 27, 2011

Cari yang halal dong!

5 komen dari pembaca
Macam manalah mamat ni boleh jumpa no broadband ni..Kalau dia hantar ke hp takpe juga.

adoi..mengacau je

Tapi mira tak mudah tertipu,takkan lah tiba-tiba je menang macam tu.
Lagipun mira tahu sangat no ni.. ini datang dari seberang
mira pun pernah ada no macam ni..sebab kampung belah ayah pun dari sana

Kepada individu tersebut: walaupun aku ni orang kampung tak lah bermakna aku tak boleh beza realiti dan fantasi..
lebih baik la cari kerja yang halal daripada menipu macam ni..dunia orang benci.. akhirat tak selamat.

Saturday, February 26, 2011

Akaun blog telah dihack!

7 komen dari pembaca
2-3 kali mira tak dapat nak masuk ke dashboard.. ini memang masalah ni. Selalunya tak macam ni. Susah bebeno nak masuk. Last2 mira tekan je link kat bawah password tu : Can't access your account?
nasib baik la ada ini (cr: Google)

Lepas beberapa step, google hantar verification kat email lagi satu untuk jawab soalan security. Kalau kita dah logged in dalam masa 24 jam lalu, kita tak perlu jawab soalan tu. Then, mira buka email satu lagi dan klik je link yang dia bagi. Mungkin ni la faedahnya ada dua email ni kan.

Link tu akan redirect ke page untuk reset kita punya password. So, buat je lah password baru demi keselamatan akaun. Kalau diikutkan, password untuk akaun-akaun lain pon kena renew. Kalau tak.. ada je yang gatal tangan nak hack!

p/s: Azmi.. yang kes Azmi tu mira tak taw macam mana nak tolong. Sorry ye.

Thursday, February 24, 2011

Musuh

6 komen dari pembaca
malas
bertangguh
kekangan duit
Sedang mencari ubat untuk kesemua 'penyakit' ini sambil mohon padaNya.
p/s: masuk fasa sibuk!

Wednesday, February 23, 2011

Rezeki churpchurp

8 komen dari pembaca
Siapa lagi yang tak join churpchurp?  Setakat ni, Alhamdulillah, earning yang dapat, boleh tahan la. Tapi, mungkin lambat la sikit nak sampai RM100 sebab tak la aktif sangat disebabkan kekangan masa dan talian internet yang terlalu lambat.

Sampai hari ini, total earning mira ialah
Sebenarnya churpchurp ni anak syarikat nuffnang. Tak perlu ada blog, cuma akaun Twitter dengan Facebook pun dah cukup. Tugas kita cuma promote je. Setiap unique click, dapat la RM0.20

So, jom la join! Tak rugi pon~ Mana tahu awak semua lagi dapat banyak earning dari saya!


How does getting rewarded through sharing sounds like to you? Join #ChurpChurp today and bring more friends to the community!

Tuesday, February 22, 2011

100 blogger diperlukan

1 komen dari pembaca
Salam... sekarang ni mira blogwalking juga tapi jarang dapat tinggal URL di shoutbox sebab kekangan wifi yang terlalulah lambat..mira selalu jadi silent reader je..jangan marah ye. Datanglah juga ke blog mira ni ye. Sekarang masih berkepuk entry-entry yang lebih baik. Busy sikit tak dapat nak publish buat masa ini ni.

Sekarang mira dah install YiedPozi Bloglwalking widget  di sidebar, dan dia ada buat entri untuk promosi entri secara percuma bagi sesiapa yang join dan dia perlukan 100 blogger lagi. Alhamdulillah, entri mira yang Laman sosial melahirkan penyibuk terpilih pun untuk dipromosi. Tapi tak taw la valid sampai bila tu kan.


YBW ni bukan auto-blogwalking ye, ia cuma memudahkan blogwalker untuk crawl ke blog-blog lain kalau dah tak tahu nak melawat blog siapa dah. Memang best la.Boleh la cuba, YBW mira dah letak di sidebar belah bawah tu...
again.. thanks... Yied!

Monday, February 21, 2011

Heartbeat ajelah!

3 komen dari pembaca
Yep.. it's time to try something new..
hope my love will grow over this heartbeat program ..
so guys... just click my heartbeat..and become my heartbeat.. opss.. sweetheart?

Sunday, February 20, 2011

free ads blog

3 komen dari pembaca
Just wondering which advertiser I should trust. Even now I'm still waiting for the cheque from nuffnang.
Me to, followed the tips written by the other blogger but now all the tips are useless.

Even more traffic I gain
Even more clicked ads I get..
but my earning.. still
like I've done nothing..

So for now, this blog has no ads. I am considering which advertiser should be my platform. Do you have any idea? Nuffnang, innity, adsverlert or mangga ads?

Saturday, February 19, 2011

lelaki yang banyak kebebasan dalam hidupnya adalah berisiko?

8 komen dari pembaca
"Doakan dia sabar...dah 7 bulan mengandung..tetapi..baru saja diceraikan"
     Bergegar lagi Arasy Allah bila 'masjid'  yang tak sampai sepuluh tahun umurnya runtuh dalam sekelip mata. Faktor jelas krisis rumah tangga bermula dari perkara sekecil-kecil yang sebenarnya adalah tanggungjawab si suami. Mungkin juga musibah ini berpunca dari khilaf si isteri. Mereka sama-sama suka dan sama-sama cinta namun kesukaan dan kecintaan mereka tidak pun dapat menjadi perisai perpisahan itu.

  Si lelaki sebelum bergelar suami punya banyak kebebasan dalam hidupnya walaupun tidaklah seperti mat-mat sumbang yang lain. Hidup bujangnya tidak banyak tanggungjawab. Cuma perlu cari makan untuk diri sendiri dan 'dating' sekali-sekala.

 Bila tanggungjawab sebagai suami dibebankan di bahu, baru sedar tinggi langit itu di takat mana, bumi yang dipijak itu rapat di kepala. Tetapi, hati mudanya masih tidak mahu memikul tanggungjawab yang datang kepadanya. Lalu, dibiarkan saja pasangannya mengemudi rumah tangga serta hal-ehwal anak-anak. Lantaran bosan dengan sekatan kebebesan seperti di zaman bujangnya serta tuntutan terhadap dirinya untuk berubah kepada yang lebih baik dari pasangannya, si suami ambil jalan mudah untuk melepaskan diri. TALAK!
(cr to Google)

Nah, pasangan bercinta! Andai iman dan ilmu tidak mengiringimu, tiada juga gunanya cinta. Cinta yang terukir di bibir mungkin nanti menjadi pengguris luka yang dalam di hati. Cinta yang memasuki pernikahan tapi tiada matlamat juga tak terlindung dari penceraian. Kerana itu, mengasihi seseorang tidak perlu bersebab. Tidak perlu cantik, bergaya, punya ilmu yang tinggi jadi sebab-sebab cinta dan kasihmu kepada pasanganmu kerana bila hilangnya semua itu, kamu AKAN berhenti mengashihinya.

Sekarang aku memandang serong si lelaki yang bebas di dalam hidupnya dan menafsirkan kebebasan yang 'childish' biarpun bergelar bapa kepada 3 orang anak. Lelaki sebegini berisiko untuk meninggalkan ku sendirian jika dia bergelar suamiku.  Itulah:

Suruh makan dia makan...Suruh mengaji dia tak mahu...

Tuesday, February 15, 2011

Mencintai yang Lima, Lupa yang Lima..

10 komen dari pembaca
     Nabi Muhammad S.A.W telah bersabda, " Akan datang waktunya umatku akan mencintai lima lupa kepada yang lima: Mereka cinta kepada dunia, tetapi lupa kepada akhirat. Mereka cinta kepada harta benda, tetapi mereka lupa kepada hisab. Mereka cinta kepada makhluk, tetapi mereka lupa kepada al-Haliq. Mereka cinta kepada dosa, tetapi lupa untuk bertaubat. Mereka cinta kepada gedung-degung mewah, tetapi mereka lupa kepada kubur."

Sudahkah sampai waktunya yang disebutkan oleh Baginda. Sabda ini adalah ketika 1400++ tahun yang lalu.

Sayangnya Baginda kepada kita tak dapat digambarkan dengan kata-kata. Masakan memberi peringatan, menyatakan kecintaan serta kerinduannya pada mereka yang belum lagi wujud. Ya, mereka itu ialah kita. Malu rasanya bila cinta Baginda tidak dibalas. Malu rasanya mahu memohon Syafaat bila amalan-amalan kita dihisab jika kita tidak pernah pun berselawat kepadanya. Malu rasanya bila kecintaan lebih kepada makhluk lain berbanding kepada Allah dan Rasul-Nya.

"Ya Allah, biarpun aku tidak layak bersama Kekasih agungmu di Syurga, layakkanlah juga aku menjadi penghuninya. Aku tidak sanggup menjadi Ahli NerakaMu Ya Allah yang di dalamnya manusia dan jin menjadi bahan bakarnya. Perkenankanlah doaku ini, Ya Allah."

Mari berselawat pada baginda~

Monday, February 14, 2011

Laman sosial melahirkan penyibuk!

12 komen dari pembaca
Jujur la pada mira, siapa yang ada blog tapi tiada facebook ataupun twitter? Agak mustahillah sebab laman sosial ni dah jadi antara tempat yang terbaik untuk ping entri-entri baru. Betul tak?

Rata-rata antara kita paling kurang akan log ini ke dalam akaun Facebook atau Twittter sehari sekali.
Banyak yang boleh dibuat. Kemaskini status, muat naik gambar, komen gambar orang  lain dan sebagainya. Ikut suka hati la kan nak buat apa, nama pun social networking.
oh facebook~ (cr to Google)

Laman sosial tak boleh wujud kalau hanya ada seorang ahli. Jika tidak, untuk apa dia berkongsi tentang dirinya. Gila apa cakap sorang-sorang~ Paling tidak, mahu dilihat 'hidup' di alam maya.

Secara positifnya, laman sosial ni boleh 'initiate' sikap mengambil berat tentang orang lain. Tapi jika di pandang pada satu sudut lain, mungkin juga kemudahan dalam laman sosial tu membentuk peribadi yang penyibuk.
Nak tahu apa yang orang lain buat, nak tengok gambar la.

Jadi antara mengambil berat dan menyibuk, mana satu yang lebih sesuai dikaitkan dengan laman sosial ni?

Sunday, February 13, 2011

Pindah dari wordpress ke blogger

11 komen dari pembaca
Mula-mula nak ucapkan selamat datang kepada rakan sealam mater mira. Akhirnya, dia menerjah masuk ke dunia blogging. Selamat datang, ase! Pada kawan-kawan yang lain, jangan la malu-malu untuk lawat blog dia.

Sebenarnya, dia memulakan langkah dalam dunia blogging dengan wordpress. Tapi, sebab baru lagi, ada banyak kesukaran yang mira sendiri tak tahu macam mana nak tolong. Jadi mira dah ajak dia pindahkan blognya itu ke blogpot.

Memang haru dan pening kepala juga mencari cara-caranya. Alhamdulillah, jumpa juga akhirnya. Ok, sekarang mira nak kongsikan pengetahuan ini dengan anda semua.

Langkah 1.

Sign up ke blogspot jika anda tidak mempunyai akaun. 


 

Short and Sweet Copyright © 2012 Design by Ipietoon Blogger Template