Wednesday, January 19, 2011

Kamus Dwibahasa Bergerak

Haru! Lecturer pun tahu ‘last2 minute’ mengenai pertukaran medium atau pengantar bahasa bermula tahun ini ialah Bahasa Melayu ekoran dari peralihan PPSMI kepada MBI-MBM. Walaupun perkara ini dijangka akan berlaku, tapi sebenarnya tak mudah untuk melalui fasa transition ini. Mana tidaknya, semua terma-terma harus ditukar kemabali kepada ibunda. Walaupun kami penutur natif, kami sendiri masih terkial-kial untuk membuat tugasan dalam bahasa ibunda sendiri.


" Pemejalwapan dalam English apa?"


"Eh.. micrometer screw gauge tu.. tolok skru mikrometer, kan?"


" Aku dapat Beam Balance kat Google Translate tu 'angka keseimbangan'.. yeke? macam pelik je"
ihsan Google


Inilah realiti semasa yang berlaku. Kalau cikgu pun jadi haru-biru, murid-murid pula macam manalah agaknya? Terasa tercabar pula untuk jadi Kamus Dwibahasa Bergerak ni. Berdoalah untuk kami ye.

5 komen dari pembaca :

OrenLimau said...

hahhaa.pening kepala.
benda yang senang,boleh siap dalam masa singkat,jadi kena ambil masa lama..xpe,,we're 89 generation.insyaAllah ada yang ingat lagi.hehe.bertabahlah!

ijam ismail said...

chayok........!!!!!
=D

hamzah ian said...

rindu gile ngan kamus oxford ni.. haha

Aretikz said...

weehuu ~ translation baku tu.. hehe..
apapapun.. gud luck Mira.. thumbs uo ^_^

Eazy Izzuddin said...

skang kamus da ada dlm hp...
hehe

 

Short and Sweet Copyright © 2012 Design by Ipietoon Blogger Template