Saturday, February 26, 2011

Akaun blog telah dihack!

2-3 kali mira tak dapat nak masuk ke dashboard.. ini memang masalah ni. Selalunya tak macam ni. Susah bebeno nak masuk. Last2 mira tekan je link kat bawah password tu : Can't access your account?
nasib baik la ada ini (cr: Google)

Lepas beberapa step, google hantar verification kat email lagi satu untuk jawab soalan security. Kalau kita dah logged in dalam masa 24 jam lalu, kita tak perlu jawab soalan tu. Then, mira buka email satu lagi dan klik je link yang dia bagi. Mungkin ni la faedahnya ada dua email ni kan.

Link tu akan redirect ke page untuk reset kita punya password. So, buat je lah password baru demi keselamatan akaun. Kalau diikutkan, password untuk akaun-akaun lain pon kena renew. Kalau tak.. ada je yang gatal tangan nak hack!

p/s: Azmi.. yang kes Azmi tu mira tak taw macam mana nak tolong. Sorry ye.

7 komen dari pembaca :

saiful said...

ni dah kes agak parah ni,dah makin ramai yg kena.

Afiq Din said...

ish3...
mcm2 skg n..
dh semakin x secure la

na ana said...

wuish,takotnye.

krole said...

tol wak..kalo boleh gunela pasword yg susah org nak hack~

mia.lia said...

adesh..ksiannye..hehe

Azmi said...

salam mira..
thenks...rasanya azmi dah setel masalh tu sebab skang dah guna doamin n web hosting sendiri
sekali lagi mintak tukar lnk blog azmi ke http://www.budumasin.com
sebab ni dah guna web hosting sendiri

janatrafik said...

aku pernah jugak kena mcm ni.
sapa la yg jahat tu yer...
nt dapat balasan jugak tu...

 

Short and Sweet Copyright © 2012 Design by Ipietoon Blogger Template