Monday, February 14, 2011

Laman sosial melahirkan penyibuk!

Jujur la pada mira, siapa yang ada blog tapi tiada facebook ataupun twitter? Agak mustahillah sebab laman sosial ni dah jadi antara tempat yang terbaik untuk ping entri-entri baru. Betul tak?

Rata-rata antara kita paling kurang akan log ini ke dalam akaun Facebook atau Twittter sehari sekali.
Banyak yang boleh dibuat. Kemaskini status, muat naik gambar, komen gambar orang  lain dan sebagainya. Ikut suka hati la kan nak buat apa, nama pun social networking.
oh facebook~ (cr to Google)

Laman sosial tak boleh wujud kalau hanya ada seorang ahli. Jika tidak, untuk apa dia berkongsi tentang dirinya. Gila apa cakap sorang-sorang~ Paling tidak, mahu dilihat 'hidup' di alam maya.

Secara positifnya, laman sosial ni boleh 'initiate' sikap mengambil berat tentang orang lain. Tapi jika di pandang pada satu sudut lain, mungkin juga kemudahan dalam laman sosial tu membentuk peribadi yang penyibuk.
Nak tahu apa yang orang lain buat, nak tengok gambar la.

Jadi antara mengambil berat dan menyibuk, mana satu yang lebih sesuai dikaitkan dengan laman sosial ni?

12 komen dari pembaca :

alongizhamhadi said...

sedih nyer...ofic blok facebook...

Un Phat Lee said...

membazir mase gua rase.hehe :P

NuSaNa NoSa 91 said...

xmustahil, mira.. keen xde pon facebook ngan twitter.. xpernah wat, bukn sbb deactivated.. ^_^

mira_nas said...

along: keje je la.. huhu

phat lee: haha.. ko betul takde fb or twitter?

mira_nas said...

keen: huhu.. ye la, memang tak mustahil..

Azmi said...

erm....nak kata ambik berat tak jgk..sebab menyibuk kot...huhu...

iqbalsyarie said...

post yang membuatkan saya terfikir-fikir. er... rasanya membentuk sikap mahu belajar mengambil berat, barangkali~

Cerpen menarik.
Penghujung!

OrenLimau said...

banyak polis...xdak privacy..nak tulis ape2 pon nak kena pikir byk kali..huhu

A'IM said...

menyibuk adalah..haha
blog fakta:: http://kindofsoul.blogspot.com/

She's retarded said...

betul2. rasanya takde la busybody sangat guna facebook ni nak komen gambar orang lain.
tak salah kan?

nazirulhazwan~ said...

menyebok tu tak kot, klu da tukang post rela post, so tak slh la org "menyebok' nak tau.hehe klu taknak org menyebok, jgn la post2

MERAH said...

semua orang jadi suka jage tepi kain org sbb mangsa itu sendiri yg mendedah itu ini di fb/twitter/ape2 aje.jadi kalo xnak ad penyibuk, jagelah kisah hidup tu baik2.hehe :)

 

Short and Sweet Copyright © 2012 Design by Ipietoon Blogger Template