Sunday, February 13, 2011

Pindah dari wordpress ke blogger

Mula-mula nak ucapkan selamat datang kepada rakan sealam mater mira. Akhirnya, dia menerjah masuk ke dunia blogging. Selamat datang, ase! Pada kawan-kawan yang lain, jangan la malu-malu untuk lawat blog dia.

Sebenarnya, dia memulakan langkah dalam dunia blogging dengan wordpress. Tapi, sebab baru lagi, ada banyak kesukaran yang mira sendiri tak tahu macam mana nak tolong. Jadi mira dah ajak dia pindahkan blognya itu ke blogpot.

Memang haru dan pening kepala juga mencari cara-caranya. Alhamdulillah, jumpa juga akhirnya. Ok, sekarang mira nak kongsikan pengetahuan ini dengan anda semua.

Langkah 1.

Sign up ke blogspot jika anda tidak mempunyai akaun. 



Langkah 2

Selepas itu, pergi ke Dashboard > Settings > Basic

Backup blog anda dengan klik pada 'Export blog'



Klik pada 'Download Blog'

 Save kan dalam komputer anda.

Langkah 3
Log in akaun wordpress anda dan pergi ke Dashbord > Tools.

Klik pada Export dan Save file.
Langkah 4
Format fail tersebut adalah tidak compatible dengan blogspot. Untuk conversion boleh pergi ke web ini.


Browse file yang telah dieksport tadi, klik convert dan save file tersebut.

Langkah 5

Log in ke akaun blogspot anda dan klik 'import blog' .

Pilih fail tadi dan upload. Jangan lupa masukkan verification word.
Siap!

Ok, lepas semua step ni, dah mula la gunakan blogspot anda. Sekarang tengah ada hot issue yang ramai blogger tak boleh log in ke dashbord blogger mereka. Kemungkinan kena hack la kot. Bagi yang ada masalah macam tu boleh la rujuk sini.

11 komen dari pembaca :

saiful said...

biasanya,blogspot pindah self-hosting,ni terbalik lak,huhu
Ramai otai2 wp diluar sana bleh tolong.
Tapi itu pilihan masing2.blogspot ke,wp ke janji boleh blogging

A'IM said...

blogspot.lagi best..haha

Fakhrul said...

nk senang, donwload je WP tu..pastu install kt wampserver/apache/xamp..then, dh siap install kt localhost tu.boleh import blogspot tu masuk ke dlm WP..tp ianya masih lagi off9..so, kne la beli hosting or CPanel..baru leh on9 kn ia..nk on9 kan ia..pndahkan file WP tu dr localhost ke dlm hosting korg dgn mnggunakan FileZilla..

Azmi said...

kalau dari blogspot ke wp cmne??
tension dah guna blogspot...sampai skrg tak boleh login lagi

Fakhrul said...

Klu dr blogspot ke WP...sng aje...export dlu blogspot anda...pastu import kt WP...so..sume file yg ad kt blogspot dlu akn ada kt WP..

URY said...

Tak tahu yg lain, mula berblog je terus ngan blogspot smpai skrg..

mira_nas said...

saya pun stay je dengan blogspot.. pening nak belajar yang lain

OrenLimau said...

hehhee..

dengan blogspot pun boleh buat banyak benda.leks2 dulu..heheh.

Fakhrul said...

Nak lagi ok..gne la opensource..mcm "Joomla!" ok jgk.. =)

NuSaNa NoSa 91 said...

keen nk try guna wordpress.. tp tatau la bila.. xde ms lg skrg.. he3~ ^_^

Fakhrul said...

klu nk pkai WP..pkai WP.org la...jgn gne WP.com..xbez..

 

Short and Sweet Copyright © 2012 Design by Ipietoon Blogger Template