Friday, March 18, 2011

'Cheque return. Awak faham apa saya cakap ni?

Alhamdulillah, bila semak malam tadi, cek dari nuffnang dah 'clear' pon.
Tapi ada juga halangan nak 'clear' kan cheque tu.
carian google, tak sempat nak tangkap gambar.

Dalam dua hari lepas, mira ada terima call dari bank.

"Hello, ini Amiratul Iqamah ke?"
"Ha, ye saya,"
"Datang ke bank, ambil cheque return"
"haa....", mira macam tak pasti apa la dia suruh ni,
" Datang ke bank kat depan ni, pergi ke kaunter, kata nak ambik 'cheque return', awak faham cakap saya?"
"aahh.. ok2"

Termangu-mangu juga, tapi nasib baiklah bank tu cuma di seberang jalan. Terus je keluar dan pergi ke bank. Walaupun tak berapa arif, tapi nanti dah sampai tanya je la. Kalau malu bertanya, sesat le kan? Kan?



Bila dah sampai, mira terus ke kaunter pertanyaan, dan dia kata pergi ke kaunter tak payah ambil nombor.
Dah dapat, mesti lah nak tahu apa yang tak kena kan.

"Encik, cek ni apa masalahnya?"
"Ni ha.. tengok la reason dia kat sini.." Sambil tunjuk pada kertas yang dikepilkan bersama cek. Garang pulak pak cik ni. Huhu,.biasa lah.. dah pukul 3.30 ptg.

Dan tanpa berlengah lagi, mira terus ambil sampul cek untuk masukkan ke dalam scanner tu. Sabo je la. Alhamdulillah. Dah 'clear' pon.

Lepas ni, yang perlu dipastikan ialah tiada kesalahan langsung pada borang atau sampul. Kalau tak, dia akan call suruh ambil balik cek tu.

So, kena faham lah sistem bank. Beri kerjasama supaya mereka boleh buat kerja dengan cepat. Cheque akan 'clear' 3 hari bekerja. Harap maklum

8 komen dari pembaca :

Muhammad Helmi said...

check yg prtama dr nuff ke???

Budu Masin said...

erk..tahiah...
erm azmi dullu nasib baik tak de masalah apa2

alongxp said...

eeerrr...ape mslh pada cek tu?

Kiko Berdendang said...

betsnya dah dapt hasil.....mai la singgah blog saya juga...

iszieylyanziy said...

tetiba teringat,,iqamah,,nama sy istiqomah,,ngee,,err,,xde kaitan,,ngee

Muhsin Aminudin said...

huhu.. macam pernah buat gak ni. dulu time kerja part time, pernah gak macam ni.. tp skrg dah ok

munna said...

tahniah...akhirnya dapat juga cash ke account check nuff ni

saiful bakhtiar said...

tahniah.sronok la tu

 

Short and Sweet Copyright © 2012 Design by Ipietoon Blogger Template