Saturday, August 20, 2011

Download Closed Caption (CC) dari Youtube

Susah kan kalau nak download video tapi subtitle pakai closed caption(CC). So, memang ada cara nak download CC tu. Just pergi page ni dan anda akan dapat macam kat bawah ni.

Then, masukkan URL tu dalam field > Download. Lepas tu akan keluar dialog box , so pilih save ok. Format subtitle adalah .srt.
Mira pernah cuba guna dengan  browser Google Chrome, Mozilla Firefox dan Internet Explorer. Nampaknya Internet Explorer je yang compatible.

Macam mana nak guna? Untuk memudahkan fail subtitle tu dibuka secara automatik pada masa akan datang. rename fail subtitle tu ikut nama video tu. Contoh:

video: KLGangster.flv
subtitle: KLGangster.srt

Paling senang, buka player. Play video dan drag je subtitle tu bila video dah play. Ok, selamat mencuba~

1 komen dari pembaca :

 

Short and Sweet Copyright © 2012 Design by Ipietoon Blogger Template