Wednesday, January 30, 2013

Defeated

3 komen dari pembaca
Having mental breakdown today after meeting 36 of nine years old children. Yes, I'm defeated today but I won't let you guys win on me next time.


Any subject won't be interesting if it's in last period.

Got tho find some new strategies.

Monday, January 28, 2013

Challenge Accepted.

2 komen dari pembaca
Assalamualaikum, hectic today again. Even I just got half an hour to prepare. However, some trivial things make me busy. Some things may make me upset and annoyed but yet I've been trying to chill down.
Even though I want to sleep but some more works are pilling up waiting for me to get it done. Yes, I admit even we can work under stress, but sometimes, our body just don't permit it.

So, how? Maybe I have to manage my time wisely.However, whenever I feel'in like broken, please lend me your shoulder.
Some solution to manage your stress, (credit: Google Search)
From this picture, I like the points that we have to change how we see and react to stress.

# Challenge accepted - 7 lesson plans per week. Phew~

Sunday, January 27, 2013

Menang hadiah dari Caera! Alhamdulillah.

4 komen dari pembaca
Thump! Rasa terkejut kot bila tengok emel saya menang Giveaway dari  Caera. Alhamdulillah, ada juga rezeki. Tq Caera.


Hadiah yang telah dimenangi. Baju ye, bukan orang, huhu.
Heeeeee, excited!

Thursday, January 24, 2013

Giveaway oleh Kuazue

3 komen dari pembaca
Jom join GA.. syarat senang je.Boleh klik pada gambar di bawah untuk tahu syarat-syaratnya.


Semoga berjaya~.

Nasi Ayam Minyak Cina (Nasi Ayam Versi Thai)

8 komen dari pembaca
Assalamualaikum. Semua sihat? Dah berselawat untuk Rasullullah hari ini? Nak teruskan berselawat ke tak?Kalau nak, bagus!

Dah lama minta pada mak resepi ni nak post di blog. Kami belajar resepi ni semasa pergi rumah tok saudara di Thailand. Setakat ini dah dua kali masak nasi ayam ni. Mudah je. Sedap pulak tu. Sejam dah boleh siap. Ok, untuk tempt air liur anda, saya letak gambarnya di bawah~





Wednesday, January 23, 2013

Setting Mind Optimistically

1 komen dari pembaca
    Gotcha! I got the timetable. If I need just a word to describe it, I'll say.... 'Hurmmm'.  It's gonna be a though phase, unpredictable,stressful but hopefully will be fill with joy too.

    This is the beginning of my career,so , I can't give up. I have a long way to go. I have to learn much more about my career. I have to be optimist. So that I can bear all this workload and I can do my best. I must remember that all things happen as I'm capable tu endure and in the end I'll become stronger.
 
     Guys, please remind me if I'm drifting away. I bet I can't go through all of this alone. You and me know that's what friends for.Anyway, let's keep the spirit up!

Add me on Google+

0 komen dari pembaca
If I'm using wifi campus, I can't access my facebook and twitter account. So please let me in your cirlce so we can get connected. Just click on the image to add me on Google+. I'm sure this new SNS interface is quite interesting.
Well, see you there~

Alhamdullillah, I'm alive again.

0 komen dari pembaca
      The third day in school. My excitement of getting the timetable is growing bigger. Yeah, my life after this could be stressful or could be joyful. Well, depends on me though.

      I woke up late yesterday as I'm not in the pink of health again. Today, I made it on time. Glad that I've learnt a route that I can take in the morning as traffic could go like crazy and if faulty could lead to accident. For these past three days, I've been asking another route so I can make some choice while driving. Thanks to teachers that help me whenever I need it.

      Anyway, my eye sore is getting better. Hopefully, nothing bad could happen to my right eye. They are so precious for me. Maybe, this is tazkirah and kafarah  for me to make me remember Him. Ya Allah, please forgive my foolishness. Alhamdullillah, He didn't make me go blind.

     Wishing all of you will stay healthy. I got to do my work now. That's all from me. See you for next post.

Cuci mata dengan detergen

2 komen dari pembaca
Plup! Bunyi buih detergen terbang menuju ke mata. Secara automatik, mata dah terpejam, tapi bahan kimia tersebut merebak dan terus menyerang bebola mata. Secepat itu juga mira terus mencari air untuk dilalukan pada mata ini. Pedih, merah dan terasa membengkak. Memang sakit, tapi terpaksa la tahan, dah tak ada cara lain selain lalukan air pada mata.

Sabun yang mira gunakan tu sabun cecair. Alkisahnya, sewaktu meletakkan botolnya ke bawah sebab nak tuangkan sabun dalam cawan ke dalam mesin, buih tu terhasil dan terbang 'tup' terkena mata. Huhu, tak tahan pakai sabun serbuk sebab dok masuk hidung. Sabun cecair ini pula risikonya. Kawan-kawan semua, hati-hati ye. Sakit ooo cuci mata dengan detergen ni.

Takpelah, tak kisah dah. Esok nak balik rumah. Jumpa mak, ayah dan adik-adik. Seronoknya~.

Tuesday, January 22, 2013

Caera First Giveaway

6 komen dari pembaca
Join Giveaway lagi, kali ini dari Caera pula. Siapa nak join boleh klik pada banner di bawah.~


Saya paling nak hadiah dari Le Petite. Vitamin A witha single pack trial pack of Saphora propolis handmade eye mask. Really need something like this. Kawan-kawan, jom join sebelum:

25/1/2013


Monday, January 21, 2013

Blogging obsesi yang dapat kurangkan tekanan.

2 komen dari pembaca
Siapa yang tak tertekan kalau banyak tuntutan kerja nak disiapkan. Jadi, saluran saya sendiri untuk lepaskan tekanan adalah salah satunya dengan blogging. Mungkin apa yang saya tulis ni tak penting pun, sebab tu lah awal-awal lagi saya tulis 'This is just a personal blog of A.I.N.L.H'. Blogging ni sebagai terapi juga lah dan sambil-sambil tu boleh tambah ilmu. Kadang-kadang tak tulis pun masalah tapi dok update  benda lain. Tu pun rasa beban terangkat juga.

Saya tahu ada yang pertikaikan penulisan blog ni. Kalau terlalu personal mungkin tak sesuai nak cerita di sini. Jadi, pandai-pandai lah kawal diri. Huhu..

Share the happiness, it will double.Share the pain, it will lessen.
Apa-apa pun dari sekarang kena stay positive  sebab banyak benda baru nak kena belajar. Mungkin bila dah mula sibuk akan jarak sikit update,  tapi saya akan luangkan gak paling kurang sepuluh minit ke kan,untuk jelajah territory ini. Anda pula macam mana? Blogging sebagai hobi atau hanya suka? Mungkin berniaga?

 

Hari pertama praktikum!

8 komen dari pembaca
Hari ini hari pertama praktikum. Maka, tidur semalam memang rasa tak lena dek debaran nak pergi ke sekolah pula. Takut terlewat bangun la, takut pula tak dapat nak sesuaikan diri. Macam-macam fikir. Selepas berbincang dengan PK 1,  kami masih tak pasti lagi kena hadir sesi pagi atau petang. Jadual pun memang baru nak atur. KSSR dan KBSR akan digabungkan sekali.

Huhu, maka, kami jejak pula bilik guru. Tanya-tanyalah sendiri mana tempat yang boleh kami tumpang. Akhirnya ada jugalah kerusi dan meja yang kami dapat gunakan buat sementara waktu. Banyak kerja terasa nak buat, tapi tak tahu nak mula dari mana. Sudahnya, hari ini cuma ganti kelas sahaja, tahun tiga. Moga-moga Allah permudahkan urusan kami di sini. Ameen.

Rajin? Hee.. tak pun, tulis refleksi je.

Sunday, January 20, 2013

Segmen Top Up by Blogger Emas Putih

9 komen dari pembaca


Untuk maklumat lanjut dan kalau nak join boleh klik pada banner di atas.
Tarikh tutup ialah pada 30/ Januari 2013, Rabu Jam 11.59 malam.  =)

Cari masalah la pulak.

0 komen dari pembaca
Esok dah mula praktikum fasa ke-tiga. Tiga bulan tu. Nasib baik sekolah dekat je. Cuma 15 minit perjalanan ke SK Bandar Baru Sg Lalang dari kampus.Hmmmm..... Cabaran kali ini lebih besar. Kena sediakan proposal untuk Action Research(AR). Kalau nak mula, memang kena cari masalah. Kalau tak, memang tak boleh nak mula AR  tu.

Harapnya boleh bina hubungan yang baik dengan semua warga sekolah. Doakan saya diberi kekuatan untuk menempuh tiga bulan ini ye. Doakan saya dapat menyelesaikan tugas semester ini sebaiknya. Kalau diizinkan Allah, nak dapat dekan la sem ni. Kena usaha la kan? huhu..

Oh ye, persiapan semua rasanya dalam 60% termasuklah mental dan fizikal. Dah mula rasa dup, dap,dup, dap dah ni... Ya Allah, permudahkanlah, jangan Kau susahkan. Ameen~



Asyik nak nyanyi lagu ni bila teringat AR.

Maksimumkan pengiklanan anda dengan Microsoft Word dan akaun Google

0 komen dari pembaca
Ada beberapa cara mudah untuk anda membuat e-book, sebarkan apa jua melalui blog.
Jika anda telah mereka dokumen tersebut menggunakan Microsoft Word, lebih baik anda tukarkannya ke format PDF.
Secara ringkas, saya akan cuba terangkan melalui langkah-langkah berikut.

1. Tukarkan dokumen word anda dari format .docx atau .doc ke .pdf.
Cara pertama ialah Save as > PDF or XPS. Kalau tak ada feature tu boleh  update Microsoft word anda dengan instal ini.

Saturday, January 19, 2013

GIVEAWAY FELINNA BEAUTY by CikMisi

0 komen dari pembaca



TARIKH TAMAT GIVEAWAY
31-1-13

CZ12

0 komen dari pembaca
Movie ini penuh dengan aksi,lucu,cemas dan ada nilai-nilai murni disebaliknya. Memang best.
This is JC last piece of work. Selamat bersara JC.

 

Friday, January 18, 2013

CARA MEMBACA BAR KOD PADA PRODUK MAKANAN!

0 komen dari pembaca
Saya percaya anda berhak tahu dari mana asalnya produk-produk di pasaran .
Lagi-lagi halal haramnya juga perlu diteliti.
Ada blogger yang sediakan panduan ini, jadi silalah layari link tersebut~
CARA MEMBACA BAR KOD PADA PRODUK MAKANAN!

Thursday, January 17, 2013

Sentiasa positif.

3 komen dari pembaca
Ahad ini dah nak praktikum. Kali ini tiga bulan pula.
Jadi, dah bersedia ke? Kalau ikutkan hati memang tak bersedia lagi, tapi... ini adalah realiti yang perlu dihadapi.

Ini adalah cabaran sebelum ke dunia kerjaya yang sebenarnya.
Apa yang kuharapkan, semua yang menghadapi tempoh ini kekal positif.
Jaga keselamatan diri, elak kontroversi dan tingkatkan prestasi.
Semoga berjaya semua.

"Kita kena jalankan tugas kita" (carian google)

Monday, January 14, 2013

Be more sensible.

6 komen dari pembaca
Assalamualaikum.
Forgive me readers for not updating this blog for so long. I know some of you might unfollow this blog. 
I write this piece because I'm having a bad mayday. Well, I know it's not appropriate for me to share with all of you my story. Just, let's it be my past. It will be forever in my past.

Guys, please. If you are having something that bring you down, just sit and relax. Think before you shift the blame to anybody else. It might be your own fault that you don't realize. Get help from your trusted friends. Be more sensible. Learn from mistakes. Ask Allah His Guidance. I believe He never fails listen to us. 

Beat me. I have ALLAH who always with me today. He lifted the pain and replace it with joy. Ya Allah, thanks for giving me this chance to repent. 

For those who cause me pain. I forgive them. Thank you for giving me this emotional adventures. It made my day. Wassalam.
 

Short and Sweet Copyright © 2012 Design by Ipietoon Blogger Template