Friday, November 29, 2013

Letaklah garisan wahai muslimah

1 komen dari pembaca
Siapa tidak senang dengan persona yang 'mesra alam'?
Ceria sahaja sambil senyum dan tawa menghiasi bibir.
Hati yang gundah beransur tenang bila bertemu insan seperti ini.
TETAPI, coretan ini mahu kusampaikan buat teman terutamanya muslimah sepertiku.
Cukup muslimahkah aku?
Soal itu ketepikan dahulu. Lihat apa yang kubicarakan, jangan lihat diriku.
Aku hanya insan biasa yang serendah-rendah iman hanya mampu mencoret nukilan ini untuk tatapan kalian.

Wahai muslimah,
tahukah kau,
senyum dan tawamu
lenggok bahasamu
nada suaramu
gemalai tubuhmu
merupakan senjata...
senjata yang bisa menambat hati lelaki agar tertawan
membuat sang jejaka membina fantasi di fikirannya
seolah-olah sentiasa bahagia di sampingmu.
Sehingga kau juga mendapat dosa
akibat timbulnya zina mata
yang akhirnya menjadi zina hati.

Wahai muslimah,
letaklah garisan
dengan Imanmu
jika dia bukan mahrammu
tegaskan suaramu
atur tegak tubuhmu
biar si jejaka tahu
kau bukan muslimah 'murah'
yang mudah dirapati
mudah dicuri hati.

Wahai muslimah,
aku tahu kau tahu siapa dirimu,
kita cuma hamba Allah
yang selalu mendambakan cintaNya
dan segala kasih sayangnya

Oleh itu
wahai muslimah,
jika matlamat kita sama,
ke arah cinta sang Pencipta
ayuh berkayuh dan terus istiqamah
letak garisan Iman
dalam pergaulan.
Kerana...
sudahpun tinta cintaNya dititipkan pada kita,
wanita yang baik adalah untuk lelaki yang baik.


Friday, November 22, 2013

Berhati-hati atau diam saja.

0 komen dari pembaca

Kata-kata yang keluar dari bibir kadang-kadang tidak difikirkan dek akal yang waras semasa menuturkannnya. Ya, kita terkadang tidak tahan melihat ketidakadilan di depan mata. Mulut terasa harus melontarkannya untuk renungan si pelaku. Namun, akal tidak sempat memikirkan samada tindakan itu tersentuh dek hati atau hanya  melukakannya.

Kita tidak tahu cerita sebenar orang-orang itu. Kita memang tidak tahu. Apa yang tidak adil di mata kita mungkin itulah yang terbaik di mata mereka. Jadi, bagaimana?

Syaratnya cuma satu. Selagi tidak melanggar syarak biarkan saja. Diam. Doakan yang baik- baik. Moga terpantul doa itu kembali pada kita.

When speak is silver, silence is golden.

Monday, November 4, 2013

Alhamdulillah. Dah siap berjilid.

0 komen dari pembaca

Alhamdulillah. Syukur sangat dah siap berjilid thesis ni. Tinggal exam je lagi 3 paper lepas ni. Doakan saya ye.

My view -Royal by Lorde

0 komen dari pembaca
Akhir-akhir ini dok layan lagu ini.


 

Yela, walaupun bila dengar lirik macam tak kena dan kadang tak tercapai dek akal aku, tapi aku macam terfikir beberapa perkara disebabkan dengar lagu ni terutamanya chorus.


[Chorus]
And we'll never be royals
It don't run in our blood
That kind of luxe just ain't for us
We crave a different kind of buzz
Let me be your ruler (ruler), you can call me Queen Bee
And baby I'll rule (I'll rule I'll rule I'll rule...)
Let me live that fantasy

dan dua lagi line lirik yang aku boleh makes sense dengan reality....

And everyone who knows us knows
That we're fine with this, we didn't come from money

Entah. Lagu ini buat aku rasa cukuplah dengan apa yang aku ada. 
Memang takkan jadi macam Raja atau orang kaya yang boleh buat sesuka hati mereka.


Sunday, November 3, 2013

Iklan yang bukan-bukan.

2 komen dari pembaca
Maaf, kalau masuk blog saya sebelum ni ada iklan yang bukan-bukan. Stress juga nak cari puncanya. Yelah, tak sedap mata ni memandang.

Entah apa-apa je iklannya yang sebelah kiri tu.
Godek punya godek, rupanya shoutbox tu punya pasal. Ganti lain saja. Alhamdulillah dapat remove dah iklan merapu tu.

Dah clear dah.
Alhamdulillah. Dah clear pun. Kalau x ok lagi tak tahu lah.

Baca post saya tentang cinta sebelum ini di LOVE.

Love

0 komen dari pembaca
Love
Something unreal
Something uncomprehending
Something unexpected
Something that rolling in my head...
Lately.

I ask myself
What is love
What does it mean to love someone
Does the love I ever feel even the true love?

Do love really make your heart pounds?
Do love really make you always think about the person?
Do love that I ever feel is the true love?
I don't know what is love anymore.

My heart feels empty.
As the emptiness really call me...
To ask myself again about LOVE.

 

Short and Sweet Copyright © 2012 Design by Ipietoon Blogger Template