Thursday, February 1, 2018

Dilema cari pendapatan lebih

0 komen dari pembaca
Zaman sekarang, takde duit susah, tapi bila ada duit pun susah. Lebih besar periuk lebih banyak kerak.

Bagi aku duit memang penting, sebab dari situ bila kita dah cukup kita akan tenang dan kita boleh tumpukan pada hal lain.

Bukan tak pernah cuba tapi, bila sistem yang kau cuba masuk tak membantu lebih baik tak sertai dari menyakitkan hati.

2018 ni masih lagi PJJ banyak sungguh duit keluar dari duit yang masuk. Kadang-kadang tu kena paksa diri untuk menyimpan.

Tak minta banyak pun. Cuma doakan cukup rezeki untuk kami sekeluarga. Sihat dan selamat sentiasa.

Tuesday, July 7, 2015

Marriage Expectation and Reality

0 komen dari pembaca
In just about 12 days, my single days will be over.
With all these viral cases of marriage destruction over videos, conversation and all the online expressions, I feel a bit nervous.

I can say we seems to expect that marriage is a happy phase as our minds are being washed out with the novels and dramas that have been feed to us.
Men are expected to be loving, romantic, buy her woman stuff and make surprise events.
Women are expected to be caring, sweet, pretty and ect.

However, heyyyyyyyyy wake up.Love is not love until you commit to it. Both. Man and woman. Problems do come later but that's up to us on how to manage them.

The truth is I don't know myself. I don't know him. So, I don't want to expect him to be the  most perfect man that I've ever meet. I really hope he accept me for who I am. That's enough for me.
I just know he is a caring brother to his siblings. A good son. A good 'ustaz'. I pray that he will be a good husband and father in future.

The reality of this marriage is just all over my head. The are some pessimistic people say that marriage comes with problems, while the opposite people tell me to cherish my newlywed days. I know the reality so I stop dreaming about anything that will make me depress later on. I had enough of daydreaming. Hahah.

p/s: I hope in when I read this excerpt in future, I did not regret having this marriage.
 

Thursday, May 28, 2015

No KP mula nombor 0 payah nak timbul kat MS EXCEL? Nahhh

0 komen dari pembaca
Semenjak borang offline nak kena isi ni, mesti perasan yang dalam ruangan kad pengenalan tu 0 tak lekat. Yelah dah zaman millenium ni semua no kad pengenalan mula balik dengan nombor 0. Contoh 080416083421. Tapi nombor yang merah tu tak boleh gak nak timbul dalam MS Excel. Haish.
Nah... boleh la tengok kat sini. 
Tak faham maaf la ye jika kurang jelas.

Geram betul jadi gini ye dok? Haaa, select je semua ruangan 'kad pengenalan' tu kemudian right click'.

Keluar gini kan? Pilih 'Format Cells'.
Pilih 'custom' dan klik pada no 0.

Kemudian dekat ruangan Type: tulis no '0' 12 kali. Tekan ok. Siap!

Taraaaaa......

Ok. Selamat mencuba.

 

Short and Sweet Copyright © 2012 Design by Ipietoon Blogger Template